Euroliga: Nem hibáztak a favoritok

Nagyon simán verte vendégeit a Panathinaikosz és a Barcelona, de a Fenerbahce sem botlott meg az egyedüliként nyeretlen Malaga otthonában.

Top 16, 5. forduló

E-csoport

Panathinaikosz (görög, 3-2) – Galatasaray (török, 2-3) 86-77

Nagyon sima meccset játszott egymással a Panathinaikosz és a Galatasaray, a végeredmény csalóka, ennél a 9 pontnál jóval nagyobb volt a különbség a játék képe alapján a csapatok között. Érdekesség, hogy ez volt a két klub első találkozása, az Euroligában még sohasem játszottak eddig egymással, pedig egyik fél sem éppen újonc a sorozatban. A Pana a kezdésével megmutatta, hogy mire számíthatnak vendégeik a meccsen, hiszen két triplával adták meg a görögök a meccs alaphangját. Ezt aztán még 12 további sikeres távoli követte a meccsen, triplazáport zúdított ellenfelére a görög had. Janis Blums (16/12 pont, 3 lepattanó) például zsinórban három jó hármassal kezdte a második negyedet, így ekkor már 30-13-ra vezetett csapata. A Zöldek ikonja, Dimitrisz Diamantidisz (14/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) Blumshoz hasonlóan szintén négyszer volt eredményes kintről, a Gyémántember összességében olyan statisztikát hozott, mint oly sokszor fénykorában. A másik athéni kedvenc, Antonisz Focisz (12/6 pont, 11 lepattanó), illetve Esteban Batista (11 pont, 8 lepattanó) és a nagy sapkákat kiosztó James Gist (9/3 pont, 4 blokk) pedig a festéket uralták. Egyértelműen jobb volt tehát a Pana, egymást múlták felül a hazai játékosok, a harmadik negyed derekén pedig már 25 ponttal is vezettek (57-32), eztán tudott csak kozmetikázni az eredményen a Galata.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Blums 16/12, Diamantidisz 14/12, Focisz 12/6, Jankovics 12/6, Batista 11, Nelson 10/3
A Galatasaray legjobb dobói: Micov 16/6, Gönlüm 14, Carter 12/3

 

FC Barcelona (spanyol, 3-2) – Zalgiris Kaunas (litván, 1-4) 89-72

A csoport másik meccséhez hasonlóan a Barcelona is könnyedén intézte el a Zalgirist, a litvánoknak esélyük sem volt még egy szoros meccsre sem. A feldobás előtt ünnepélyes pillanatoknak lehetett szemtanúja a Palau Blaugrana közönsége, hiszen a klubot első Euroliga győzelmére vezető klasszist, Sarunas Jasikeviciust köszöntötték, aki a Zalgiris segédedzőjeként tért vissza a katalán fővárosba. A vendégek öröme lényegében eddig tartott, hiszen tulajdonképpen bő hét perc alatt lerendezte a mérkőzés sorsát a Barca. 20-4-gyel kezdték a meccset a hazaiak, erről a különbségről pedig már nem volt visszaút Javtokasék számára. Ante Tomic (16 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk, 7/6 mezőnyből) elképesztően nagy tanár volt ezúttal is, lényegében hibátlanul játszott úgy, hogy a játék több elemében is kimagaslót nyújtott. A vendégeknél James Anderson (4 pont, 9/1 mezőnyből) egészen pocsék formában van az utóbbi időben, nélküle pedig aligha lehet sikeres ez a Zalgiris. A litvánok legjobbja a fiatal center, Arturas Gudaitis (17 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 7/6 dupla) volt a padról beszállva.

A Barcelona legjobb dobói: Tomic 16, Nachbar 15/9, Doellman 12, Hezonja 12
A Zalgiris legjobb dobói: Gudaitis 17, Ulanovas 14/6

 

F-csoport

Unicaja Malaga (spanyol, 0-5) – Fenerbahce Ülker (török, 3-2) 60-68

Ahogy az várható volt, a játéknap esélyesei közül a Fenerbahcénak kellett a leginkább megküzdenie sikeréért, ám végül a törökök is sikerrel vették az akadályt a Malaga otthonában. Mindkét csapatnak tekintélyes sorozata folytatódott ezzel, igaz ezek közül csak az egyik említhető pozitív kontextusban. A Fener ugyanis zsinórban hatodik idegenbeli meccsét nyerte meg, a Malaga viszont sorozatban tizedszer kapott ki az Euroligában és ha nagy fordulat nem következik be náluk, akkor formalitássá válik számukra a fennmaradó kilenc meccs.

Pedig jól kezdtek a spanyolok, az első félidő jelentős részében épphogy csak, de vezettek. A harmadik negyed vége hozta meg az áttörést a Fener számára, hiszen 10-1-gyel zárták le ezt a játékrészt, amivel 49-40-es előnyt szereztek. Andrew Goudelock (20/9 pont, 3 gólpassz) villogott ekkor, aki 20 pontjából 10-et ebben a periódusban termelt. A Malaga számára ekkor még volt visszaút, a hajrá előtt újra csak egy pont volt a különbség (54-55). A hispánok azonban nem tudták átlépni saját árnyékukat, a tudomány itt ezúttal is megállt náluk. Nem úgy a Fenernél, hiszen az isztambuliak pazar formában pattogtató magasember duója, Jan Vesely (17 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 10/8 mezőnyből) és Nemanja Bjelica (14/3 pont, 13 lepattanó) lehozták a meccset a törököknek.

A Malaga legjobb dobói: Stefansson 13/9, Vazquez 12
A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 20/9, Vesely 17, Bjelica 14/3


A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Maccabi Tel-Aviv – Real Madrid 90-86
Crvena Zvezda – ALBA Berlin 86-69

F-csoport
CSZKA Moszkva – Nyizsnyij Novgorod 103-95 h.u.
Laboral Kutxa Vitoria – EA7 Emporio Armani Milano 102-83
Anadolu Efes – Olympiakosz 84-70


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus