Ma indul az Euroliga idénye

Ma este kezdetét veszi a kontinens első számú nemzetközi sorozatának 2020/2021-es idénye - lássuk, hogyan alakultak át a csapatok.

Magyar idő szerint este 19:30-tól elindul a kontinens első számú kosárlabda sorozata, kezdetét veszi az Euroliga. A mai napon öt, a holnapin pedig négy mérkőzést rendeznek majd - ezek mentén vesszük végig, hogy mi történt a klubokkal az elmúlt hónapok során.


Anadolu Efes (török) - Zenit Szentpétervár (orosz)
2020. október 1., csütörtök, 19:30

Az előző idényben 24-4-gyel az Anadolu Efes állt az élen, amikor márciusban leállt a bajnokság. A török együttes lényegében az összes fő emberét megtartotta, Alec Peters az egyetlen nagyobb távozó Ergin Ataman csapatánál. A Shane Larkin köré építő gárda idén is a legnagyobb favoritok között található - Vaszilije Micics mellett Bryant Dunston, Chris Singleton, Tibor Pleiss, James Anderson, Krunoslav Simon, Sertac Sanli és Rodrigue Beaubois is képes lehet meccsek eldöntésére. Az Efes az előző szezonban a legtöbb pontot átlagolta úgy, hogy büntetőből, triplából és a ketteseket tekintve is a legjobb mutatója volt - az egyik, ha nem a legfőbb esélyesnek tűnik jelenleg a végső győzelemre, amelynek az összeszokottság is hatalmas előnye lehet. A főpróba jól sikerült, hiszen 80-56-ra verték a Galatasaray-t, Larkin azonban hiányozhat sérülés miatt, ő kihagyta a bajnokit is.

A Zenit a Bayernnel együtt 8-20-szal állt az előző szezon lefújásánál. Utolsó volt a szentpétervári alakulat, így nem meglepő, hogy Xavi Pascual gárdája teljesen új alapokra fog épülni a következő idényben. A húzóemberek közül Mateusz Ponitka, Will Thomas és Austin Hollins maradtak, egyedül Gustavo Ayon távozott azok közül, akik igazán jó teljesítményt nyújtottak - az ő helyét a Milanóból érkező Arturas Gudaitis vette át. Tim Abromaitist Alex Poythress próbálja meg pótolni, de igazán a hátvédeknél gondolta újra a csapatot a vezetőség, hiszen Dmitrij Hvosztov mellett öt új ember van egyes és kettes posztra. Kevin Pangos lesz az első számú fazonszabász, Billy Baronnak kell a külső dobásokat intéznie, KC Riversnek a betöréseket, Vitalij Fridzon pedig a rutint, a higgadtságot hozhatja - ez most jóval potensebb külső sornak tűnik, mint a tavalyi Alex Renfroe-val, Andrew Albicyvel, Jevgenyij Voronovval és Anton Ponkrasovval. A Zenit még Ayon és Colton Iverson távozása ellenére is erősebbnek tűnik papíron, de jó kérdés, hogy ezzel mennyi csapatot tudnak esetleg megelőzni. Ezen a mérkőzésen még akkor sem ők lesznek az esélyesebbek, ha Larkin nem játszhat.


Olympiakosz (görög) - Zalgiris Kaunas (litván)
2020. október 1., csütörtök, 20:00

A görögöknek nem igazán sikerült az előző idény a 12-16-os mutatóval - át is alakult a gárda, bár három oszlop továbbra is az együttesnél van: Vasszilisz Szpanulisz, Kosztasz Papanikolau és Jorgosz Printezis a piros-fehérek keretét erősíti a 2020/21-es idényben is, és Shaquille McKissic is maradt. Szpanulisz mellől azonban az összes amerikai távozott a hátvédsorból (Wade Baldwin IV, Dwight Buycks, Taylor Rochestie, Brandon Paul), és csak három meghatározó név érkezett. Kosztasz Szlukasz hazatért öt évnyi légióskodás után a Fenertől, Charles Jenkins a Crvena zvezdától érkezett, Aaron Harrison pedig a Galatasaraytól - utóbbi valószínűleg Paul szerepkörét hivatott átvenni a külső dobásai miatt, Jenkins pedig védelmet bontani jött, de ez merőben más felállás, mint a tavalyi, főleg Szlukasz rutinja és játékstílusa miatt. Printezisz mögé érkezett az ASVEL-től Livio Jean-Charles, center poszton viszont két fontos ember is lelépett Nikola Milutinov és Augustine Rubit személyében. Csak Hassan Martin érkezett a helyükre a Buducsnoszttól, de a januárban szerződtetett Octavius Ellis jó formában játszott a leállás előtt, kifejezetten jó számokat hozott, így ő minden bizonnyal fontos szerepkört tölt majd be idén is. A kevesebb néha több alapján az Olympiakosztól is hasonló teljesítmény várható, mint az előző szezonban. Nagy kérdés, hogy Martin ezen a szinten hogyan teljesít majd (a EuroCupban 13.5 pontot és 8 pattanót átlagolt, az elég lenne itt is), mert nem lesz egyszerű feladat Milutinov utódjának lenni. Attól is sok függ majd, hogy a januári-februári érkezők (Ellis, McKissic) egy teljes felkészüléssel a hátuk mögött mennyivel tudnak esetleg többet majd, mint az előző szezonban.

A Zalgirisnál nagy változások történtek: a kispadon a Barcelonába igazoló Jasikeviciust az osztrák Martin Schiller váltotta, aki az elmúlt három évben a G-Ligában volt vezetőedző, és Év Edzője díjat nyert az elmúlt idényben. A játékosállományban már kisebb volt a mozgás. A periméterjátékosok közül Thomas Walkup, Marius Grigonis és Lukas Lekavicius is maradtak. Edgaras Ulanovas helyét Patricio Garino vette át, aki a spanyol bajnok Baskoniától érkezett, maradt Arturas Milaknis, akinek idén is fontos szerepe lesz, és jött még a több poszton is bevethető Tomas Dimsa. Az az egyik kulcskérdés, hogy utóbbi, illetve a Rasta Vechtától megszerzett Steve Vasturia mennyire tudja majd pótolni a Zenithez távozó KC Riverst. A magasembereknél nagyobb volt a jövés-menés, bár Nigel Hayes és Paulius Jankunas is maradtak. Gytis Masiulis vagy Laurynas Birutis távozása nem annyira fájó, mint az, hogy két meghatározó nagy, Zach LeDay és Jack Londale sem erősíti tovább a Zalgirist. Helyükre Joffrey Lauvergne a Fenertől, Augustine Rubit épp az Olympiakosztól, Marek Blazevic pedig a Rytastól érkezett. Az állomány hasonló erősségű egyébként, mint az eddigiek során, de Jasikevicius távozása hatalmas érvágás lehet - az ő fanatizmusa valószínűleg nem egy, nem két győzelemben játszott kulcsszerepet. Mindemellett azért hozzá kell tenni, hogy Schillerről ezen a szinten még nem tudunk túl sokat. A főpróba mindenesetre nem sikerült a Zalgirisnek, a hétvégén 72-61-re kikapott a Lietkabelistől, így 2-1-gyel áll három forduló után a litván bajnokságban.


Maccabi Playtika Tel-Aviv (izraeli) - ALBA Berlin (német)
2020. október 1., csütörtök, 20:05

A leállásnál 19-9-es mérleget felmutató Maccabi alapjaiban változott meg. A vezetőedző, Jannisz Szfairopulosz mellett két meghatározó játékos, Scottie Wilbekin és Othello Hunter is hosszabbított, körülöttük azonban nagyon átalakult a keret. A magas posztokon nincs már Amare Stoudemire, Tarik Black, Quincy Acy, Jalen Reynolds és Jake Cohen sem. Helyettük Othello Hunter és ex-NBA-s horvátok érkeztek: Ante Zizic és a visszatérő Dragan Bender, aki egyelőre háromhónapos szerződést kötött volt kenyéradójával. Még nagyobb érvágás lehet Deni Avdija elvesztése, aki az NBA draftjára jelentkezett, a tengerentúlon folytatja karrierjét. Az ő helyére Oz Blayzer érkezett a Maccabi Rishon LeZiontól, de ő nem képviseli ugyanezt a szintet vagy tehetséget. A hátvédeknél nem volt ekkora jövés-menés, Wilbekin mellett maradt Tyler Dorsey, John DiBartolomeo, Elijah Bryant és Sandy Cohen is. Az új ember Chris Jones, aki a Bursasportól tette át székhelyét, de várhatóan nem ő fogja meghatározni a Maccabi játékát. Azért nehéz belőni az izraeliek erejét, mert rengeteg múlik azon, hogy Bender meddig marad végül, és mennyire sikerül visszaépítenie magát neki és Zizicnek is - egyiküknek sem volt egy diadalmenet az NBA, és akkor főleg Bender esetében finoman fogalmaztunk. Avdija hiánya inkább a potenciális javulás lehetőségét korlátozza, de a magasembereknél teljesen más és eléggé kérdőjeles lesz a felállás.

A németek hosszabbítottak Aitó Gonzalez Reneses vezetőedzővel, de Rokas Giedraitis, Martin Hermannsson és Landry Nnoko is távozott a meghatározó emberek közül. Peyton Siva mellett idén a Bayern Münchentől megszerzett Maodo Lónak lehet komoly feladata az irányítást tekintve. Hermannssont a Baskoniától elcsábított Jayson Granger pótolhatja, de Marcus Eriksson és Niels Giffey is megoldhatja a kettes posztot - az izlandi távozását tudja talán legkönnyebben átvészelni az ALBA. A keret legsokoldalúbb játékosa, Luke Sikma maradt, de érkezett két kiscsatár: Simone Fontecchio a Reggio Emiliától és Louis Olinde a Brose Baskets Bambergtől. Négyesben Tyler Cavanaugh távozása ellenére sem nagyon lesz változás, Sikma mellett Tim Schneider és Kresimir Nikic lesznek majd használva. Center poszton viszont Johannes Thiemann mellett két új ember van: Ben Lammers Bilbaóból, Shevon Thompson pedig az Oostende-től érkezett. Hatalmas változások nem várhatóak ezektől a játékosmozgásoktól - a berliniek csak a 16. helyen álltak a leálláskor, de 9-19-cel nem voltak olyan nagyon messze a PO-ért küzdőktől. Az is igaz viszont, hogy ezzel az állománnyal azért meglepetés lenne, ha idén harcban lennének a rájátszásért.


FC Barcelona Lassa (spanyol) - CSZKA Moszkva (orosz)
2020. október 1., csütörtök, 21:00

A katalánok 22-6-tal álltak a lefújásnál, ezzel az ősi rivális Real Madriddal együtt foglalták el a dobogó Efes mögötti részét. A spanyol bajnoki cím elvesztése után nagy volt a forgalom a gránátvörös-kékeknél, Szvetiszlav Pesicset például a Zalgiris Kaunastól érkező Sarunas Jasikevicius váltotta. Két irányító, Kevin Pangos és Malcolm Delaney is távoztak az előző idény keretéből, és Pau Ribas sincs már a Barcánál - helyükre Nick Calathest szerződtette a csapat a Panathinaikosztól, aki minőségi javulást jelenthet. Ante Tomic Ribasszal együtt a Joventut Badalonához szerződött, így a palánk alatti rotációban is lesz változás, de egyelőre csak annyi, hogy az egyaránt szerződést hosszabbító Brandon Davies-Pierre Oriola párosnak kell megoldania majd a center posztot. A Barca ettől függetlenül félig nyíltan centert keres - szóba hozták őket Pau Gasollal, abból végül nem lett aláírás, most viszont Marc Gasollal boronálták össze a klubot, és ez erősebb pletykának tűnik. Hanga Ádám csapatának keretében más változás nem volt - nagy kérdés, hogy Calathes mekkora fejlődést jelent majd szervezettség szempontjából, illetve hogy Jasikevicius mennyire tudja felpörgetni új csapatát. A kerettel nincs gond, Nikola Mirotic, Kyle Kuric, Victor Claver, Cory Higgins, Thomas Heurtel, Hanga és az új érkezők minőségi állományt jelentenek. A Barcának azonban át kell lépnie saját árnyékát a végső győzelemhez. A 3-0-s bajnoki rajt mindenesetre jó előjel - idén is a legjobbak közé várható a kalatán sztárklub.

A 2019-es végső győztes CSZKA csak a negyedik volt a leállásnál 19-9-es mutatóval, és több változáson is átment a gárda azóta. Távozott például az Euroliga történetének talán legjobban védekező centere, Kyle Hines. Őt és a szintén lelépő Koszta Kufoszt az Olympiakosztól igazolt Nikola Milutinovval próbálják meg pótolni - Milutinov nagyszerű játékos, de azt, amit Hines jelentett a moszkvaiak eredményessége szempontjából, nem lesz egyszerű még csak megközelíteni sem, nemhogy hozni vagy túlszárnyalni. Mihail Kulagin, Ron Baker vagy Howard Sant-Roos miatt nem nagyon fognak bánkódni a moszkvai drukkerek. Erőcsatár poszton azonban volt egy jelentősebb erősítés: távozott az elmúlt 14 évét a CSZKA-nál töltő Andrej Voroncevics, érkezett viszont a Baskoniát spanyol bajnoki címig vezető Tornike Shengelia - ez papíron óriási előrelépés. Az előző idény meghatározó játékosai közül Mike James, Johannes Voigtmann, Nikita Kurbanov, Will Clyburn, Darrun Hilliard, Joel Bolomboy, Daniel Hackett és Janis Strelnieks maradtak. A hétvégén a Parma ellen hazai pályán elszenvedett vereség azonban jól jelzi, hogy van még munkája Dimitrisz Itudisznak ezzel a kerettel (20 pontos előnyről bukott a CSZKA az utolsó negyedben) - és ez még akkor is igaz, ha Milutinov és Shengelia sem játszottak azon a meccsen. Ha Barcelonában sem lépnek pályára, a katalánok egyértelmű favoritok, ha viszont játszanak, akkor nagy csata várható.


Valencia Basket (spanyol) - LDLC ASVEL (francia)
2020. október 1., csütörtök, 21:00

Jaume Ponsarnau vezetőedző elégedett lehet a nyárral, miután a valenciai együttes nagy részével sikerült hosszabbítani, a mag nagyjából megmaradt. Quino Colom és Sam Van Rossom dolgát az ALBA Berlintől szerződtetett Martin Hermannson próbálja majd segíteni, Jordan Loydot pedig a Real Madridtól igazolt Klemen Prepelic váltja majd, ő lesz a kezdő kettes Guillem Vives és Vanja Marinkovics előtt. Hármas és négyes poszton volt még nagyobb átalakulás, miután Brock Motum, Aaron Doornekamp és Alberto Abalde is eligazoltak. Utóbbit Nikola Kalinics helyettesítheti idén Joan Sastre és Fernando San Emeterio segítségével, míg erőcsatár posztra a szintén a Fenerbahcétől igazolt Derrick Williams lesz az első számú opció Louis Labeyrie és a hatalmas tehetségnek kikiáltott, 19 esztendős, a Zaragozától megszerzett Jaime Pradilla előtt. Center posztról Maurice Ndour távozott, de Bojan Dubljevics és Mike Tobey maradtak, itt nem várható nagy változás. Érkezett egy-két nagy név és távozott is a Valencia együttesétől, de játékerőben hasonlónak tűnik ez a gárda, mint a tavalyi (amelyik 12-16-tal, ugyanolyan mérleggel zárt, mint a kilencedik Zalgiris és a 13. Baskonia), ennek megfelelően a Top8-ért bőven küzdelemben lehetnek majd, esélyesebbek is első napi ellenfelüknél.

A franciáknál is volt néhány váltás az előző idényhez képest. Zvezdan Mitrovics a Monacóhoz távozott, helyét a kispadon eddigi segédje, TJ Parker vette át. A periméterjátékosok közül távozott az első számú irányító, Jordan Taylor és a nagy tehetség, Theo Maledon is - előbbi a japán élvonalba ment, utóbbi pedig az NBA drafton fog elkelni, várhatóan valahol az első körben. Kettejüket az egykori kétszeres NBA bajnok, Norris Cole pótolhatja majd, aki a Monacótól érkezett. Davion Berry sincs már a keretben, de ő nem lesz nagy érvágás. Kettes posztra, némileg Maledont is pótlandó Allerik Freemant szerződtette a gárda, aki két éve még az Alba Fehérvárban kosarazott, azóta sokat változott körülötte a helyzet - neki, David Lightynak és Rihards Lomazsnak is lesz szerepe az aktív rotációban Cole és Antoine Diot mellett. Charles Kahudi és William Howard mellett a Monacóból igazolt Paul Lacombe is bevethető dobóhátvédként és kiscsatárként is - ő pótolja majd Charles Gaillout. Guerschon Yabusele és Amine Noua az állandóságot jelképezik négyesben, ötösben viszont szétkapták az együttest: Adreian Payne-nek még nincs csapata, Tonye Jekirit pedig a Baskonia vitte. Helyükre Moustapha Fall érkezett a Türk Telekomtól, Kevarrius Hayes Cantúból és Matthew Harsh a Barcelona második csapatától. Nagyjából hasonló a keret erőssége, mint volt, de pont a legfontosabb posztokon vannak kérdőjelek: centerben és irányítóban. Cole-nak és Freemannek nem lesz könnyű dolga Taylor és Maledon pótlásával, de Fallékra ugyanez igaz Payne és Jekiri után, úgyhogy erősen kérdéses, merre indulnak a 10-18-as mérleg és a 15. hely után.


Himki Moszkva (orosz) - Panathinaikosz OPAP (görög)
2020. október 2., péntek, 19:00

Rimas Kurtinaitis együttese megtartotta legnagyobb értékét, Alekszej Shvedet, aki 3 évre hosszabbított a csapattal. Shved mellett továbbra is ott lesz Jonas Jerebko, Devin Booker (a center, nem a Suns dobóhátvédje), Sztefan Jovics, Szergej Karaszev, Szergej Monia - nagy változások nem várhatóak az oroszok játékában. Chris Kramert az elmúlt két évben a UNICS Kazanynál kosarazó Errick McCollum váltotta, az igazán nagy különbség azonban majd négyes és ötös poszton lesz. Timofej Mozgov vagy éppen Thomas Robinson távozása nem sokat számít az eredményesség szempontjából, viszont Jeremy Evanst és Anthony Gillt Greg Monroe és Jordan Mickey váltotta - előbbi kettő elég nagy szerepet játszott a Himkinél tavaly, utóbbi kettő viszont pótolhatja majd az elődöket, miután Mickey épp védekezésben, Monroe pedig támadásban tud kiemelkedőt. Shved és Jovics nem játszottak a VTB Liga idei három meccsén, a Himki pedig nélkülük csak 1-2-t hozott. Előbbi alapvetően határozza meg a moszkvaiak eredményességét - ha ő nincs, addig nagyon nehéz dolga lesz Kurtinaitisnak (az első fordulóban és a továbbiakban is), vele viszont bárkire veszélyes ez a keret.

Az egyik legnagyobb átalakuló volt a nyár folyamán a Pana. Mint ismert, Dimitriosz Jannakopulosz elnök betámadta az Euroligát és Jordi Bertomeu főtitkárt, és még azzal is fenyegetett, hogy a görög sztárklub "átigazol" a FIBA Bajnokok Ligájába. Ebből ugyan nem lett semmi, de rengeteg bizonytalanság volt a klub körül, így váltás volt a kispadon is: Rick Pitino segédje, Jorgosz Vovorasz lesz a csapat új vezetőedzője. A korábban a Fenernél és a Maccabinál is megforduló Pierre Jackson szabja majd a csapat fazonját - teljesen más típusú irányító, mint a Barcelonába igazoló Calathes, inkább a szintén távozó Tyrese Rice-ra hasonlít. A kettes poszton nem lesz sem Nikosz Pappasz, sem Andy Rautins, sem Jimmer Fredette, de a hármas poszt is kiürült Wesley Johnson és Deshaun Thomas elszerződésével. A helyükre a Hapoel Holontól érkezett Marcus Foster, Howard Sant-Roos a CSZKA-tól és Nemanja Nedovics az Olimpia Milanótól, illetve a Promitheastól Leonidasz Kaszelakisz. A magasembereknél viszonylag kiegyensúlyozott a helyzet: Ben Bentil, Jannisz Papapetru, Jorgosz Papajannisz és Kosztasz Mitoglu is maradtak, center posztra pedig visszatért Zach Auguste, aki két évnyi Galatasaray után játszik majd újra zöldben, Ian Vugjukaszt igyekszik majd pótolni. Aaron White a Tenerifétől teszi át székhelyét -- ő elvileg Thomast igyekszik majd pótolni. 14-14-gyel a hatodik helyen állt a Pana a leállást megelőzően, de ez egy merőben más keret, főleg 1-2-3-as poszton, és vékonyabbnak is tűnik első ránézésre, így nem lenne meglepő a Panától a visszaesés.


Fenerbahce Beko (török) - Crvena zvezda (szerb)
2020. október 2., péntek, 19:45

A Fener teljesen átalakult az előző szezont követően, amelyet 13-15-tel zárt, elég nagy csalódást okozva. Zseljko Obradovics hét év után távozott a kispadról, helyét Igor Kokoskov vette át - utóbbi elismert segédedző volt a tengerentúlon, de az egyetlen vezetőedzői éve a Phoenix Sunsnál nem igazán sikerült. Az aktív rotációból maradt Leo Westermann, Melih Mahmutoglu, Bobby Dixon (Ali Muhammad), Nando de Colo és Jan Vesely, akik köré lehet építkezni, de van néhány nagyon komoly távozó: a periméterjátékosok közül Kosztasz Szlukasz, James Nunnally, Gigi Datome és Nikola Kalinics. A Crvena zvezdától szerződtetett Lorenzo Brownnak Szlukasz feladatát kellene megpróbálni ellátni, ebben segíthet a visszatérő Kenan Sipahi is. Kalinics és Datome hiányában a hármas posztot kellett leginkább újragondolni: itt a Zalgiristől érkező Edgaras Ulanovas és Jarell Eddie próbálják majd pótolni a szerbet és az olaszt. A magasembereknél Veselyen kívül teljes mértékben új állomány lesz: Derrick Williams Kaliniccsel együtt Valenciába igazolt, Joffrey Lauvergne Kaunasban folytatja, Malcolm Thomas pedig a Bayern Münchennél. A kezdő négyes valószínűleg Danilo Barthel lesz, és a Sassaritól szerződtetett Dyshawn Pierre-re is várhatóan komoly szerep hárul. Vesely cseréje Ahmed Al-Dwairi (másik nevén Düverioglu) mellett a Darüssafakától megszerzett Johnny Hamilton lesz. A Fener egy 33 pontos sikerrel melegített, de nevekre azért ez az állomány visszalépés az eddigiekhez képest - a többi csapatot is figyelembe véve idén egy Final Four már jó eredmény lenne számukra. Az első meccsen azért egyértelmű favoritok.

A zvezda még nagyobb átalakuláson ment át, miután 11-17-tel állt a leállás előtt. Dragan Sakota helyét Szasa Obradovics vette át a kispadon, aki az AS Monacótól érkezett, de nemcsak a kispadon volt változás - kis túlzással a teljes csapat más lesz, mint volt. Corey Walden a Partizantól, Langston Hall a Promitheastól, Aleksza Uskokovics pedig az FMP-től érkezett egyes posztra, három új ember irányít majd. A dobóhátvédeknél Branko Lazics és Aleksza Radanov is maradtak, de Jordan Loyd lehet a legfontosabb ember, aki nagy fogás lehet a Valenciától. Dejan Davidovaccal és Ognjen Dobriccsal is két-két évre hosszabbított a klub, mindkét kiscsatár maradt a belgrádi együttesben. Az erőcsatároknál a 22 éves Borisza Szimanics elé visszatért a Cedevitától Marko Szimonovics - nincs viszont James Gist vagy Sztratosz Perperoglu. Center poszton pedig Vladimir Stimac távozása nagy érvágás - az ő helyét részben a kölcsönből visszatérő Ognjen Kuzmics, részben pedig a szintén az FMP-től érkező Duop Reath fogja betölteni. Sajnos egy szomorú esemény is köthető a zvezdához, hiszen az ő játékosuk volt Michael Ojo, aki augusztusban szívrohamot kapott, és elhunyt. Papíron a zvezda gyengült még Loyd érkezésével is (neki egyébként sem lesz könnyű dolga Kevin Punter utódjaként) - meglepetés lenne, ha a Top8-ért tudna harcolni.


Bayern München (német) - AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz)
2020. október 2., péntek, 20:30

A Bayernnél darabra nincs sok változás, de majdnem a teljes kezdő és a vezetőedző személye is kicserélődött. Oliver Kosztics helyett Andrea Trinchieri vezeti majd az együttest, aki a Bamberg után egy másik német gárdával is megpróbál nagyot alkotni az Euroligában. Az irányítóknál TJ Bray és Zan Sisko maradtak, de az előbb említett Maodo Lo helyett az Olympiakosztól érkező Wade Baldwin IV próbál majd fazont szabni a bajorok játékának. Nihad Djedovics és Diego Flacchadori mellett a Ludwigsburgtól megszerezett Nick Weiler-Babb lehet majd főszereplő még a hátvédek között. A kiscsatároknál nincs változás, Vladimir Lucsics és Paul Zipser is várhatóan meghatározó emberek lesznek a csapatban. Alex King és Sasha Grant előtt viszont nem Danilo Barthel vagy Josh Huestis fognak most játszani, hanem a Bahcesehirtől igazolt JaJuan Johnson. A legnagyobb váltás centerben lesz, mert innen Greg Monroe és Mathias Lessort is távoztak. Helyüket a Fenerbahcétől megszerzett Malcolm Thomas és a Maccabitól szerződtetett Jalen Reynolds veszi át - azt majd meglátjuk, mekkora sikerrel. Annyi biztosnak tűnik, hogy a Bayern egy fokkal atletikusabb felállást próbál majd Baldwinnel és Weiler-Babb-bel. Monroe amennyire jó támadó volt, annyit elvitt védekezésben, úgyhogy őt is simán lehet majd pótolni. Más kérdés, hogy alapvető problémák voltak a Bayern játékával (8-20-szal álltak, mikor végleg félbeszakadt az idény), így Trinchierinek az alapoktól kezdve át kell azt alakítani, néhány játékos cseréje kevés lesz.

Kifejezetten jónak tűnik a milanóiak nyara. Ettore Messina csapatának magja továbbra is megvan, az aktív rotáció meghatározó tagjai közül Sergio Rodriguez, Vladimir Micov, Michael Roll, Kaleb Tarczewski és Jeff Brooks is maradtak. A palánk alatt alakult át jobban a gárda, miután Luis Scola és Arturas Gudaitis is távoztak. Helyükre azonban érkezett a CSZKA Moszkva és az Euroliga egyik legendája, Kyle Hines és a Zalgirisnál kifejezetten jól játszó Zach LeDay - itt főleg Hines megszerzése egészen más dimenziókat nyithat a csapatnak védekezésben. Nincs Nemanja Nedovics, van viszont Gigi Datome, aki más típusú játékos, de talán hasznosabb is lesz majd hazai környezetben. Rodriguez nagyszerűen játszott az előző szezonban, de most kapott egy Keifer Sykesnál jobb segítséget Malcolm Delaney személyében, aki a Barcától tette át székhelyét az olasz együtteshez. Amadeo Della Valle szerepkörét pedig Kevin Punter veheti át, akinek az Olympiakosznál nagyon nem ment, a zvezdánál viszont annál inkább. A Milano védekezésben és külső dobásban is jobb lehet, mint volt az előző szezonban - Messina vezetésével most egyáltalán nem lenne meglepő, ha ott lennének a rájátszásban. A Serie A első fordulójában mindenesetre 16 pontos győzelmet aratott a gárda Reggio Emiliában - elsőre kifejezetten jól nézett ki a gárda még Micov nélkül is, és Münchenben is jó esélyei vannak.


TD Systems Baskonia (spanyol) - Real Madrid (spanyol)
2020. október 2., péntek, 21:00

A spanyol bajnok több kulcsemberét is elveszítette, de ezzel lehetett számolni. A legnagyobb sztár, Tornike Shengelia a CSZKA Moszkvához szerződött, de nincs már Michael Eric, Shavon Shields, Patricio Garino, Jayson Granger, Semaj Christon, Sergi Garcia vagy épp Matt Janning sem. Az is igaz viszont, hogy így is összeszokottnak mondható az együttes, mert kevés az új érkező. A játékot még mindig a Pierriá Henry-Luca Vildoza páros szervezi, mellettük viszont a külső sor kicserélődött. Zoran Dragic maradt, de jött Rokas Giedraitis az ALBA Berlintől, Tadas Sedekerskis és Arturs Kurucs pedig visszatértek a kölcsönjátékból - mindhárman komoly faktorok lesznek az idei Baskoniában az eddigi meccsek alapján. Shengelia helyét az Efestől érkező Alec Peters veszi át, neki és Achille Polonarának kell megpróbálni pótolni a grúz klasszist. Center poszton Youssoupha Fall és Ilmane Diop maradtak, Ericet pedig az ASVEL-től szerzett Tonye Jekirivel szerette volna a vezetés helyettesíteni. A Baskonia alapjaiban változott meg Shengelia távozásával - ilyen szintű ember nem érkezett a helyére, mások viszont feljebb léphetnek majd az ő távollétében. A gárda egyelőre 3-0-val áll az ACB Ligában, úgyhogy egyelőre úgy tűnik, sikerült megoldani a megoldandó feladatokat, de az igazi teszt az Euroliga lesz - néhány fordulót egészen biztosan várni kell, hogy lássuk, milyen erőt képvisel az idei csapat.

Az előző szezont végül 22-6-tal záró Real Madrid még a négy közé sem jutott a spanyol bajnokságot lezáró tornán, mégsem voltak óriási változások. Jordan Mickey és Salah Mejri távoztak az együttestől, de a Walter Tavares mögötti időt jó eséllyel Usman Garuba fogja megkapni, aki pótolhatja is mindkét lelépő magasembert - és akkor ott van még Felipe Reyes is. Klemen Prepelic a Valenciához igazolt, onnan pedig Alberto Abalde érkezett a királyi gárdához. Carlos Alocén visszatért, ő az előző idényt kölcsönben töltötte Zaragozában, de ennyi volt az összes változás. A Realnak továbbra is rendkívül mély kerete van, Alocén és Garuba pedig már a jövőt jelenthetik Gabriel Deck és Abalde mellett. Rutinban továbbra sincs hiány: Reyes, Sergio Llull, Rudy Fernandez, Fabien Causeur, Jaycee Carroll, Anthony Randolph, Jeffery Taylor vagy éppen Trey Thompkins neve garancia a színvonalra. Más kérdés, hogy lehet még probléma szezon közben, miután a kezdő irányítóról, Facundo Campazzóról az a hír járja, hogy az NBA-ben akarja folytatni pályafutását. Az NBA-ben az átigazolási időszak nagyjából november-december környékén nyílik majd - ha Campazzo tényleg lelép, az még Llull jelenléte ellenére is komoly érvágás lesz a Pablo Laso csapatának, igaz, akkor még lesz lehetőségük lépni a pótlás érdekében. Most mindenesetre nagy meccsre számíthatnak a bajnok otthonában - a Realnak várhatóan mindig mindenhol lesz esélye nyerni, így van ez most is.

 

Az Euroliga mérkőzéseit nem közvetíti egyik magyar televíziós sem ebben az idényben. A hivatalos streamet az összes meccsel ezen a linken éritek el, havi 13.5 euroért vagy évi 80.0 euroért lehet megtekinteni a találkozókat. Nem hivatalos streamet ezen az oldalon értek el, de ezeknek a minősége, illetve a reklámablakok mennyiségű lutri.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus