Megkezdi az idei BL-szezont a Falco

Három év után újra Novgorodba látogat a szombathelyi együttes.

Bajnokok Ligája, Csoportkör, D csoport, 1. forduló
BC Nyizsnyij Novgorod (orosz, 0-0) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (magyar, 0-0)
2020.10.21., szerda, 18:00

Az orosz együttes jó ismerőse a Falcónak, hiszen a két csapat három évvel ezelőtt a FIBA Europe Cupban volt egy csoportban - akkor mindkét alkalommal a Novgorod győzött.

Majdnem napra pontosan három éve bemutattuk már Nyizsnyij múltját. Az oroszok azóta egy 7. és egy 8. helyet tudtak felmutatni a VTB Ligában az előző csonka szezon előtt, kétszer is orosz kupadöntőt játszottak (2017/18 és 2018/19), és főleg a nemzetközi kupákban szerepeltek jól. Abban a bizonyos 2017/18-as FIBA Europe Cup idényben a negyeddöntőig jutottak (a későbbi győztes Umana Reyer Venezia ejtette ki őket), egy évre rá pedig Kendrick Perry vezetésével a Bajnokok Ligájában is a legjobb nyolc közé kerültek (akkor a harmadik helyen végző Telenet Antwerp Giants parancsolt nekik megálljt). Az ezt megelőző idényben pont nem jutottak be a szezont lezáró athéni Final Eightbe - a nyolcaddöntőben a későbbi harmadik helyezett JDA Dijon 2-1-es összesítéssel ejtette ki őket a már szeptember közepén lejátszott harmadik meccs után.

Az idei évet egy hatalmas sikerrel kezdték, miután szeptember végén legyőzték a Himkit a VTB Ligában - és a Himkinél játszottak a nagyok, az Euroligában használt játékosok is. Ezt követően megverték a lengyel Zastal Enea BC Zielona Gora csapatát is, majd két napja, vasárnap kikaptak a Lokomotiv Kubany otthonában 73-64-re, így 2-1-gyel állnak jelenleg.

Várható rotáció:
Baburin - Sheperd - Astapkovich - Sestina - Gavrilovic
Komolov - Geraszimov - Strebkov - Gankevics - Csadov

Vezetőedzőjük továbbra is Zoran Lukics, az állomány azonban szinte teljesen kicserélődött: csak Ivan Strebkov és Artyom Komolov maradt a három évvel ezelőtti állományból.

Júliusban írtunk már a Novgorod átalakulásáról, de természetesen azóta rengeteg igazolás volt még. Alexandre Gavrilovic és Luke Petrasek mellé érkezett még egy magasember légiós, a profi karrierjét most kezdő Nate Sestina, aki a Bucknell egyetemen töltött négy évet, majd a Kentuckyn fejezte be NCAA-pályafutását - a 2020-as naptári év végéig kapott szerződést Petrasek és Szergej Toporov sérülései miatt. Nevezve van még a BL-be a 18 éves Stepan Gontar, a 19 esztendős Ilja Sorokin, illetve a náluk jóval tapasztaltabb, 31 éves Toporov is, de ők eddig nem láttak pályát az eddigi mérkőzések során - igaz, utóbbinál már említettük, hogy sérült. A 18 éves Alekszandr Csadov az, akit használt még Lukics, de ő egyelőre epizódszereplő.

A hátvédeknél a már nyáron megírt Kasey Shepherd, valamint Strebkov és Komolov mellett Jevgenyij Baburin főszereplő még - 2018-ban érkezett az együtteshez, de 2012-től 2016-ig, valamint 2005 és 2008 között is szolgálta már a klubot, ő a csapatkapitány, és egyébként orosz válogatott is. Nekik négyüknek egyértelmű kulcsszerepük van a csapat eredményességében az eddigiek alapján - a 23 éves Tyimofej Geraszimov is pályára kerülhet, de neki még sokkal kisebb szerepe van, mint az előbb említett négyesnek. Van még egy kiemelt játékosa a Novgorodnak: a 26 esztendős, fehérorosz, 2018-ban leigazolt Anton Astapkovich eddig 21.7 pontot átlagolt a három VTB Ligás meccsen, rá egészen biztosan külön oda kell majd figyelni. Astapkovich echte kiscsatár, ahogyan Alekszander Gankevics is, de ő egyáltalán nem kulcsszereplő a fehérorosszal ellentében.

Összességében nézve verhető alakulatnak tűnik papíron a Novgorod, de az orosz csapatoknál sosem a nevek, hanem a keret által hozott átlagteljesítmény az, amivel gondja szokott lenni az ellenfeleknek. Pattanózásban például az egész csapatra oda kell figyelni, de pontszerzésben is sok opciójuk van, és minden hibát kegyetlenül megbüntetnek. Sestina valószínűleg pályára léphet majd - Petrasek szinte biztos, hogy nem, Toporov játéka pedig kérdéses.

Esélyesnek azért nem lehet kikiáltani a Falcót, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy nemrég szabadultak a karanténból, nincsenek még csúcsformában - a Szedeákot hosszabbításban verte a szombathelyi alakulat a hétvégén. Ettől függetlenül viszont egy kiélezett, jó meccs lehet ebből, ahol mindkét csapat sikere benne van a pakliban: amennyiben Gasper Okorn együttese a tudásának megfelelően tud játszani (még a körülmények ellenére is), nagyon könnyedén előfordulhat, hogy a magyar csapat idegenbeli győzelemmel kezdi meg a BL-szezont.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus