ACB Liga - 34. forduló: Az alapszakasz utolsó köre!

Holnap este a Gipuzkoa Basket-Tuenti Movil Estudiantes összecsapásával zárul a 2013/2014-es spanyol bajnokság alapszakasza, amelyben ugyan már kiderült melyik nyolc csapat vívhat meg a trófeáért, ám három gárda playoff pozíciója még kérdéses. Köztük Hanga Ádám egyletének is, amely ha győz - közvetlen riválisainak eredményeitől függetlenül - az FC Barcelonával kerül össze a legjobbak csatájában! Nézzük meg, mit várhatunk a Liga Endesa 34. fordulójától! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Bilbao Basket – Rio Natura Monbus
2014. május 24. – 18:30

„A mai az utolsó játékunk a szezonban, ahol megmutathatjuk a rajongóknak, hogy jobb csapat vagyunk a tabellán elfoglalt helyezésünknél.” – nyilatkozta Moncho Fernández, a Rio Natura Monbus vezetőedzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. A baszkokkal szemben azonban komoly ellenállásra kell számítania az obradoiroi csapatnak, bár Raul Lopez és Roger Grimau hiánya érzékenyen érintheti a Bilbaót. Az összecsapás legnagyobb match-upja bedobó poszton várható: Alex Mumbrú Alberto Corbachóval néz farkasszemet; kettejük külön párharca periméteren szolgáltathatja a leglátványosabb részét a meccsnek. Négyes poszton is remek párosítások jellemzik a derbit: az Alex Hervelle-Damir Markota duónak Travis Petersont és Mario Delast kellene kikapcsolniuk a játékból a biztos siker érdekében. A Bilbao azonban hazai pályán, minőségileg erősebb cseresorával a mérkőzés esélyese.

UCAM Murcia CB – CAI Zaragoza
2014. május 25. – 12:30

Ugyan a Zaragoza már biztosította helyét a rájátszásban, de számára még fontos tétje van a holnapi mérkőzésnek: amennyiben győz és közvetlen riválisai (Laboral Kutxa, Cajasol) veszítenek, úgy a hatodik helyről kezdheti meg a playoffot. Ha mindkét gárda nyer, úgy a nyolcadik helyről kezdheti meg a galíciai egylet a legjobbak párharcát, valamint ha egyik riválisa nyer, de a másik veszít úgy hetedik helyen zárja az alapszakaszt. Az előző fordulóban látthatuk, hogy Henk Norel kiesése óriási veszteséget jelent a Zaragozának, de a Murcia utolsó idénybeli felkészülése sem telt el zökkenőmentesen: csapatkapitánya, Berni Rodriguez játéka kérdéses. Bár a Scott-Kelati-Arteaga vezette Murcia megnehezítheti Victor Sanikidzéék dolgát – főként a festékben -, de a papírforma vendég diadalt ígér.

Laboral Kutxa – Baloncesto Fuenlabrada
2014. május 25. – 12:30

A rájátszásbeli pozíció képlete itt is egyszerű: amennyiben győz a baszk együttes – riválisai mérkőzéseitől függetlenül – biztosan a hatodik pozícióból vághat neki a playoffnak. Ha a Zaragoza vagy a Cajasol győz és a Laboral veszít, úgy hetedik, ám ha mindkét ellenfele nyer és Hangáék elbuknak, úgy nyolcadikként kezdheti meg a rájátszást Sergio Scariolo egylete. Azonban a vitoriai gárdának minden esélye megvan a hullámzóan teljesítő madridi középcsapat ellen: a rajongókkal teli hazai pálya, a mélyebb rotációs lehetőségek mind-mind hazai sikerrel kecsegtetnek. Azért a Fuenlabrada nagy hármasára (Andy Panko-James Feldeine-Carlos Cabezas) érdemes lesz odafigyelniük a baszkoknak, amennyiben maguk akarnak mindenképp dönteni sorsukról. A vendégek ászának, Andy Pankónak az őrzése kulcsfontosságú lehet: Leo Mainoldi mellett Tibor Pleisséknek is oda kell segíteniük a Liga Endesa egyik leghatékonyabb játékosának védelmében. Irányító poszton igazi csemegének tekinthető Thomas Heurtel és Carlos Cabezas egymásnak feszülése, a két játékmester látványos megoldásokkal szórakoztathatják a nagyérdeműt. A vendégek triumvirátusának harmadik tagjának, James Feldeinének életét pedig San Emeterio mellett Hanga Ádám is megkeserítheti. Nagy iramú, parázs ütközetre van kilátás, de palánk alatt jóval nagyobb dominanciával él a hazai együttes valamint mélyebb rotációja miatt is a derbi toronymagas esélyese.

CB Valladolid – Herbalife Gran Canaria
2014. május 25. – 12:30

Valószínűleg a Valladolid játékosai bánják a legkevésbé, hogy véget ér számukra ez a hányatott szezon, amelyben szinte kivétel nélkül mindig óriási pofonba szaladtak bele. Az idény alatt csupán 3 (!) győzelmet sikerült szerezniük – a 33 forduló alatt -, így a jóval magasabban rangsorolt kanári-szigeteki együttes is minden bizonnyal könnyen veszi be otthonukat. Amennyiben győz a Gran Canaria, történelme legjobb alapszakaszát zárja 22-12-es mérlegével, ez pedig plusz motivációt adhat Pedro Martinez legénységének. Minden poszton óriási fölényt tudhat magáénak a vendég alakulat, így akár már az első félidőben eldönthetik Thomas Bellásék a mérkőzés érdemi részét. A ligautolsó számára csak a tisztes helytállás lehet a cél.

Unicaja Malaga – Real Madrid – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. május 25. – 12:30

A forduló rangadóján a már biztos negyedik helyen álló Unicaja küzd meg az alapszakaszgyőztes Real Madriddal, amely egy újabb diadal esetén a történelem legjobb alapszakaszát zárhatja! Joan Plaza a médiának úgy nyilatkozott, hogy sérültjeik ellenére nem fognak feltartott kezekkel kiállni, hanem megpróbálják a lehető legkeményebben felvenni a versenyt a Királyi Gárdával. Tény, hogy Zoran Dragic és Jayson Granger kiesése komoly érvágás az Unicajának, de a túloldalon Dontoya Draper sem vehet részt a találkozón illetve Rudy Fernández és Nikola Mirotic játéka is kérdéses. Granger kiesésével Earl Calloway-re hárul a legnagyobb feladat egyes poszton: Sergio Rodriguez féken tartása. A derbi legnagyobb match-upját a blokkirály, Fran Vázquez vívhatja Iannisz Buruszisszal a palánk alatt, a két magasember játéka igazán közönségszórakoztató szegmense lehet a találkozónak. Amennyiben Nikola Mirotic vállalni tudja a játékot a ponttermelés mellett komoly figyelmet kell szentelnie posztján belüli ellenfelének, az andalúzok egyik legjobbjának, Nik Caner-Medley-nek védelmére. Szoros rangadó várható, ám az újabb rekord elérése és a jóval mélyebb kispad vendég győzelmet jósol.  

FC Barcelona - Cajasol
2014. május 25. – 12:30

A Barcelona már biztos harmadikként kezdheti meg a rájátszást, így nem biztos hogy Xavi Pascual mester minden ászát beveti majd a sevillaiak ellen. A Cajasol csak győzelem illetve mindkét riválisa veresége esetén kerülhetné el a Real Madridot. A gránátvörös-kék hadnak mindenképp a festékbeli játékot kell erőltetnie: az Ante Tomic-Maciej Lampe páros komoly erődemonstrációt tarthat a fiatal Hernangómez és Porzingis ellen. Aito Garcia Reneses legénysége azonban periméteren megtréfálhatja a katalán óriást: Marcos Mata és Thomas Satoransky is remekül céloz a 6,75-ös vonal mögül, így Marcelinho Huertaséknak meg kell mutatniuk miért is a spanyol bajnokság legjobban védekező együttese. Nem kérdés, hogy a vendég sztárgárdának akár Juan Carlos Navarro nélkül is kötelező hoznia a meccset.

FIATC Joventut – Valencia Basket Club
2014. május 25. – 12:30

Két felszabadult, tét nélkül pattogtató egylet küzdelmével folytatódik a vasárnapi játéknap, amelynek egyértelmű esélyese az Európa Kupa győztes Valencia. De Salva Maldonado tanítványai minden bizonnyal szeretnének meglepetést okozni és győzelemmel zárni a kissé csalódást keltő idényt. A katalán expressz csak kitűnő periméter játékkal nehezítheti meg a vendég csapat életét, amely történelme legjobb alapszakaszát futja/futotta. A Justin Doellman-Oliver Lafayette-Rafa Martinez fémjelezte Valencia akár könnyen át is rohanhat a sokszor hullámzó performanszot nyújtó Badalonán, főleg ha a katalánok nem tudják megakadályozni a gyors kosálabdát előnyben részesítő vendégek akaratát.

La Bruixa D’or – Iberostar Tenerife
2014. május 25. – 13:00

A két legtöbb labdát vesztő gárda (Manresa 14,6-tal, Tenerife 14,4-gyel) csak ebben a statisztikában hasonlít egymásra: a második számú kanári-szigeteki együttes komoly vesszőfutása után az utóbbi fordulókban magára talált és Luke Sikma vezetésével feljebb kapaszkodott a pontvadászatban is, míg a Manresa sorsa már körökkel ezelőtt eldőlt: a katalán kiscsapat egészen biztosan búcsúzik az első osztálytól. Hanga Ádám ex-csapatának dolgát tovább nehezíti, hogy Rasmus Larsen nem ölthet magára mezt, míg a vendég egylet minden tagja hadra fogható. Luke Sikma és Saul Blanco irányításával könnyed sikert arathat a defenzív kosárlabda elemeket preferáló Tenerife.

Gipuzkoa Basket – Tuenti Movil Estudiantes
2014. május 25. – 18:00

Ezzel a párosítással zárul a 2013/2014-es spanyol alapszakasz, amelyben egyik fél sem ért oda a rájátszásba - bár Sito Alonso így is nagyon büszkén nyilatkozott: eddigi karrierje egyik legjobb szezonjának nevezte az ideit és jó érzéssel tölti el tanítványai erőfeszítései. Míg a madridi kiscsapat sokáig kieső helyen tanyázott, az idény második felétől új erőre kapott, így esetleges holnapi diadala sem menne meglepetés számba. Az alacsony szerkezetű baszk gárdának komoly fejtörést jelenthet az Uros Slokar-Marko Banic duó játékból való kiiktatása, de Kyle Kuric és Dejan Ivanov is okozhat kellemetlen perceket Jason Robinsonéknak. Az amerikai egységein kívül Javi Salgado extra formájára is nagy szüksége lesz a Gipuzkoának, amennyiben nem szeretne vereséggel búcsúzni saját közönsége előtt. 


A CB Valladolid-Herbalife Gran Canaria, a FIATC Joventut-Valencia Basket Club és a Gipuzkoa Basket-Tuenti Movil Estudiantes mérkőzéseken kívül az összes találkozót az alábbi linken élőképpel lehet követni!

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus