Adria Liga 12. forduló – Beharangozó

Az Adria Liga hétvégi, tizenkettedik fordulójában több izgalmasnak ígérkező rangadót is rendeznek. Az Igokea-Cedevita és a Partizan-Buducsnoszt derbik kívánkoznak a sor elejére, de pikánsnak ígérkezik a szlovén belharc is. A Cibona és a Crvena Zvezda kötelező győzelem előtt áll, a Zadar-Radnicski ütközet győztese pedig elindulhat felfelé a tabellán.

Mega Vizura (szerb, 5-6) – Szolnoki Olaj (4-7) vasárnap 20.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA lesz elérhető!

Igokea (bosnyák, 7-4) – Cedevita (horvát, 8-3) szombat 17.00
A forduló egyik legnagyobb rangadója az Igokea-Cedevita ütközet. A Buducsnoszt elleni podgoricai fellépés után egy hasonlóan kemény ütközet vár a zágrábiakra a tavalyi alapszakaszgyőztes otthonában. A horvátok egy rendkívül kiélezett meccsen szenvedtek vereséget Montenegróban, és erre ezúttal is jó esély van. Mármint a szoros ütközetre, megjósolhatatlan, hogy ki fogja megnyerni ezt az összecsapást, mindössze 1,5 pontos favorit az Igokea. Jó formában vannak a bosnyákok, a szintén erős Buducsnoszt legyőzése után a múlt héten a Cibona otthonában diadalmaskodtak nagy magabiztossággal, valamint azóta nyertek az Eurocupban is. A Cibona után tehát a másik zágrábi csapat skalpjára is pályáznak, jó meccsre van kilátás. Az Igokea a héten Lance Williams személyében egy tapasztalt, robosztus centerrel erősítette meg belső sorát, tovább bővítve a variációs lehetőségeket.

Cibona (horvát, 7-4) – Siroki (bosnyák, 3-8) szombat 18.00
A múlt heti, Igokea elleni kudarc után javítania kell, és várhatóan fog is a Cibona a Siroki ellen, hatalmas meglepetés lenne, ha nem így lenne. Hazai pályán esélyük sem volt a bosnyákok ellen a horvátoknak, ezúttal viszont a bajnokság egyik leggyengébb csapatát fogadják, csak a győzelem lehet elfogadható számukra. A Siroki fellélegezhetett a múlt héten, hétmeccses vereségsorozatát törte meg a Szkopje elleni sikerrel. 18 pontos hátrányból álltak fel és hosszabbításban csikarták ki a lélektanilag is nagyon fontos győzelmet. A rossz széria lezárása után most felszabadultan, teher nélkül játszhatnak Zágrábban, ez pedig akár jól is elsülhet számukra. A Cibona a meccs 8,5 pontos favoritja.

Krka (szlovén, 4-7) – Union Olimpija (szlovén, 3-8) szombat 19.00
Mindig különleges ütközet a két szlovén csapat rangadója, és ezúttal sincs ez másként. Egyik gárda sem szerepel eddig túl fényesen, a közelmúltat illetően viszont a gyengébb mérleggel álló Olimpija van jobb formában. Az ABA Ligában is elkezdte gyűjtögetni győzelmeit a Ljubljana, az Eurocupban pedig az egyik legjobb csapatnak számít, nagy eséllyel megnyeri csoportját. A Krka viszont az elmúlt hat meccséből ötöt elveszített, ezek között voltak fájó vereségek is. A hétvégi rangadó után kedden az EC-ben élet-halál harc vár rájuk, a Tofas elleni meccsen a győztes jut a legjobb 16-ba, a vesztes pedig kiesik. Erőltetett menetben van tehát a Novo Mesto, viszont jó hír számukra, hogy a sérült Malcolm Armstead helyére le tudták igazolni az egyik legjobb szlovén játékost, Sani Becirovicot. Külön pikantériája az esetnek, hogy éppen az Olimpija elől happolta el a Krka az Európa topklubjaiban is megfordult játékost. A találkozón a jó hangulat és a kiélezett csata tehát garantált, a meccs esélyese mindössze 2,5 ponttal a Krka, de egy esetleges vendéggyőzelem sem lenne meglepő.

Zadar (horvát, 4-7) – Radnicski (szerb, 4-7) szombat 19.00
A tabella alsó részében helyet foglaló két csapat számára nagyon fontos ez a találkozó, hiszen a győztes elmozdulhat felfelé, míg a vesztess még inkább leszakad. A Zadar az elmúlt két hazai meccsét megnyerte, a Szkopje és Siroki után pedig egy újabb közvetlen rivális érkezik a horvát tengerpartra. Az elmúlt héten a Radnicski is újból adott életjelet magáról, ötmeccses vereségsorozatát zárta le a Krka elleni sikerrel, az Eurocupban pedig egy fordulóval a vége előtt már biztosan továbbjutott csoportjából. A nem titkoltan anyagi problémákkal küzdő klub új játékost is igazolt a héten, a vándormadárnak számító Marko Brkics visszatért korábbi egyesületéhez. Mindkét csapat győzelemre pályázik, az erőviszonyok és az esélyek kiegyenlítettek, a Zadar 2,5 pontos favorit.

MZT Szkopje (macedón, 4-7) – Crvena Zvezda (szerb, 9-2) vasárnap 17.00
Nagy köre volt az elmúlt fordulóban a Zvezdának, most már egyedül vezetik az Adria Ligát a szerbek. Akkor papírforma győzelmet arattak a Zadar ellen, és ezúttal is esélyesként utaznak az ezer sebből vérző Szkopje otthonába. Csütörtökön Hanga Ádámékat is magabiztosan fektették két vállra egy számukra már tét nélküli meccsen az Euroligában. Az edzőváltáson átesett Szkopje (Zoran Martic váltotta Vlada Vukoicsicset) keretében is változásokat ígért a vezetőség, elsőként a szerb U20-as válogatott Ivan Marinkovics érkezett a héten a macedón fővárosba. Az MZT tehát szenved, múlt héten a Sirokitól 18 pontos előnyt leadva tudtak kikapni, az Eurocupban pedig botrányos, 1-8-as mérleggel utolsók csoportjukban. Igaz hazai pályán eddig jól szerepeltek az ABA Ligában, csak a jobb erőkből álló Partizan és Cibona tudott innen győztesen távozni. Ebbe a sorba azonban a Crvena Zvezda is beleillik, így sok jóra ezúttal sem számíthatnak, a vendégek 5 ponttal esélyesebbek.

Partizan (szerb, 8-3) – Buducsnoszt (montenegrói, 7-4) vasárnap 19.00
Az Igokea-Cedevita párharc mellett a forduló másik legjobban várt ütközete a Partizan és a Buducsnoszt összecsapása. Két pozitív mérleggel szereplő, abszolút az élmezőnyhöz tartozó csapatról van szó, ráadásul mindkettejük számára fontos lenne a győzelem. A Partizan a múlt héten Szolnokon kapott ki, akkor csodát tettek a Tiszaligetben honfitársaink. Ezt a szerbek is megirigyelték, hiszen csütörtökön ők vittek véghez hatalmas bravúrt, a végső győzelemre is esélyes Fenert tréfálták meg Isztambulban. Ezzel még van esélye a Partizannak a továbbjutásra az Euroligában, amire nem sokan gondoltak volna még pár napja. A Buducsnoszt is kikapott egy magyar csapattól, az Alba Fehérvár fektette őket két vállra az Eurocupban, ahol katasztrofálisan (le)szerepelnek a montenegróiak. Az Adria Ligában viszont szebbik arcukat mutatják, a Cedevita legyőzése után újabb nagyhalat fognának ki. A hazai pálya előnye miatt azért a Partizan a meccs favoritja, 6 ponttal tippelik jobbnak őket a bet365-nél.

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus