Adria Liga 12. forduló: Ismét tavalyi önmagát idézi az Igokea

Az ABA Liga hétvégi, tizenkettedik fordulójában izgalmasan alakultak az események, több rangadót is rendeztek, végül minden pályán a hazai csapat nyert. Az Igokea a Cibona után a másik zágrábi alakulatot, a Cedevitát is legyőzte, így a bosnyákok újra csatlakoztak a közvetlen élmezőnyhöz. A Partizan nehezen győzte le a Buducsnosztot, a szlovén belharc pedig csak hosszabbításban dőlt el, a Krka javára. A forduló meglepetését a Szkopje okozta az indiszponált Zvezda legyűrésével. Két horvát csapat, a Cibona és a Zadar is könnyed sikert aratott. Íme a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Mega Vizura (szerb, 6-6) – Szolnoki Olaj (4-8) 95-89
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Partizan (szerb, 9-3) – Buducsnoszt (montenegrói, 7-5) 72-65
A forduló egyik legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója a két remek csapat, a Partizan és a Buducsnoszt összecsapása volt. A mérkőzés talán még a vártnál is szorosabban alakult, a szerbek csak a végén döntötték el a meccset a maguk javára, köszönhetően az utolsó negyedbeli jó védekezésüknek. Az első negyedben végig ők játszottak előnyben, a középső két játékrészben azonban már többször a Buducsnoszt járt előrébb. 4 pontnál nagyobb különbség egyébként nem alakult ki egyszer sem ekkor, a csapatok pedig egymásnak adták át a vezetést. A hajrában aztán a már említett szigorúbb védekezés hozta meg a sikert a fekete-fehéreknek. A hazaiak közül Joffrey Lauvergne (15 pont, 11 lepattanó), Dragan Miloszavljevics (15/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Tarence Kinsey (16 pont, 4 lepattanó) is jól játszott, így Bogdan Bogdanovics idei leggyengébb teljesítményét (mindössze 6 pontot szerzett a kiváló hátvéd) is tudta ellensúlyozni ez a trió. A montenegróiaktól Szuad Sehovics (15/9 pont) és Jeleel Akindele (13 pont, 9 lepattanó) emelhető ki. Győzelmével ismét vezeti az Adria Ligát a Partizan.

Igokea (bosnyák, 8-4) – Cedevita (horvát, 8-4) 96-89 h.u.
A Partizan-Buducsnoszt derbi mellett a forduló legnagyobb rangadója volt az Igokea-Cedevita párharc. A fentebb már taglalt mérkőzéshez hasonlóan ez is rendkívül szorosan, izgalmasan alakult, csak hosszabbítás döntött a tavalyi alapszakaszgyőztes javára. A meccs nagy részében a Cedevita vezetett, de tíz pontnál nagyobb egyszer sem volt a különbség, így a bosnyákok vissza tudtak jönni, az utolsó másodpercekben pedig Sinisa Stemberger (14/9 pont) triplájával hosszabbításra mentették a találkozót. A túlórában aztán már nem volt pardon, az Igokea lehengerlő 5 percet produkált, 16 pontot szerzett ekkor és biztosította sikerét. Érdekesség, hogy a Cedevitából hatan is kétszámjegyű pontot szereztek, azonban ez sem volt elég a sikerhez. Az Igokeából Branko Jarovics (26/15 pont, 5 lepattanó), Teddy Gipson (18/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, jobbra a képen) és a remekül bemutatkozó új szerzemény, Lance Williams (18 pont, 7 lepattanó, 8/7 mezőnyből) is brillírozott, a meccsen tehát jobbnál jobb egyéni teljesítményeket csodálhattunk meg mindkét oldalon. A hazaiak ezzel sorozatban harmadik meccsüket nyerték meg, ráadásul ezek mindegyikét pozitív mérleggel álló csapat ellen, így tavalyi formájukat idézve ismét a közvetlen élmezőny tagjai közé tartoznak.

MZT Szkopje (macedón, 5-7) – Crvena Zvezda (szerb, 9-3) 65-58
A forduló legnagyobb meglepetését okozta a Szkopje és a Zvezda, előbbi pozitív, utóbbi negatív értelemben. A listavezető mindössze 58 pontra volt képes az ezer sebből vérző macedón riválisuk ellen, igaz az MZT-nél mindent elkövetnek annak érdekében, hogy felrázzák az enervált társaságot. Az új edzővel és játékossal felálló hazaiak pedig meg is lepték a Zvezdát, akik talán nem is akarták elhinni, hogy kikaphatnak ezen a meccsen. A Szkopje szinte a mérkőzés egészében vezetett, minden felzárkózási kísérletet hatástalanított. 58 pontnál ismét egyenlő volt az állás, a házigazdák aztán megrázták magukat, a meccs utolsó hét pontját ők szerezték. A Zvezda elrontott dobásokkal és eladott labdákkal pecsételte meg a saját sorsát, így a Partizan beérte őket a tabella élén. A meccs legjobbja Cade Davis (19/6 pont, 5 lepattanó) volt, a Szkopje játékosán kívül mást nem nagyon lehet kiemelni.

Cibona (horvát, 8-4) – Siroki (bosnyák, 3-9) 91-80
A forduló legsimább mérkőzésének vártuk, és az összképet tekintve az is volt a Cibona-Siroki összecsapás. A horvátok már az elején elléptek (19-6), az első negyed végére azonban a bosnyákok még fel tudtak zárkózni (24-23). A Cibona semmit nem akart a véletlenre bízni, a folytatásban ismét magasabb sebességfokozatba kapcsoltak, 15 pontos előnyt szereztek. Ezt pedig a meccs végéig okos, taktikus játékkal meg is tartották, simán hozták tehát a kötelezőt. D.J. Strawberry (26/15 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) kiválóan játszott, az amerikai irányító kiemelkedően teljesített, de a Cibona teljes kezdője összességében is nagyon stabil produkciót nyújtott.

Krka (szlovén, 5-7) – Union Olimpija (szlovén, 3-9) 67-63 h.u.
Hiába áll a tabella második felében mindkét gárda, a szlovén háziderbi mindig kiemelt fontosságú a két csapat szurkolóinak. Izgalmakban és fordulatokban ezúttal sem volt hiány, ez kárpótolhatta a nagyérdeműt az alacsonyabb színvonalért. A Krka kezdett sokkal jobban, 22-11-re nyerték az első negyedet. A folytatásban aztán ritmust váltott az Olimpija, 19-1-es rohammal hengerelték le a hazaiakat és fordítottak. A nagyszünet után sokáig állandósult a Ljubljana 10 pont körüli előnye, mely egészen a véghajráig kitartott. Ekkor azonban végre beestek a vendéglátók triplái, a legvégén pedig még az Olimpijának kellett hosszabbításra mentenie a találkozót egy távoli dobással. A ráadásban a kevesebbet hibázó csapat nyert, ez pedig a Krka volt, a meccs képét tekintve bravúros győzelmet aratott a szlovén bajnok. Nemcsak a mérkőzés, de a forduló MVP-je is Edo Muric (22/12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) volt, sokoldalú játékával nagy hasznára volt csapatának.

Zadar (horvát, 5-7) – Radnicski (szerb, 4-8) 89-76
A forduló alsóházi rangadója a vártnál sokkal simább véget ért, a Zadar egyértelműen dominálta az összecsapást. Többször is próbált ugyan közelebb férkőzni a Radnicski, ez az első félidőben még néha sikerült is nekik, a másodikban viszont 63-60-nál nem volt tovább számukra, a horvátok visszaállították a meccsen megszokott 10 pont feletti fórjukat. Meglepően magabiztos, ám teljes mértékben megérdemelt győzelmet arattak tehát a házigazdák. Josip Sobin (21 pont, 7 lepattanó. 10/10 mezőnyből) és Marko Sutalo (22/6 pont) repítették a Zadar szekerét. A túloldalon az ismét klasszisteljesítményt hozó Szava Lesics (21/3 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) és a remekül bemutatkozó Marko Brkics (18/18 pont, 7/6 tripla) is kevés volt egy igazán szoros meccshez.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus