Csodát tett és döntőt játszhat a Cibona az Adria Ligában

Az Adria Liga belgrádi Final Fourjának első elődöntőjében a Cibona Dario Saric és Jerel Blassingame vezérletével hatalmas bravúrt ért el az alapszakaszt megnyerő, hazai pályán játszó Crvena Zvezda ellen.

(Az eredményre kattintva érhető el a hivatalos statisztika)

1. elődöntő
Crvena Zvezda (1., szerb, 22-4) – Cibona (4., horvát, 17-9) 70-75
Tapogatózva, elrontott dobásokkal kezdődött az első elődöntő, több mint két percet kellett várni az első pontra, ami büntetőből született. Úgy tűnt, hogy a Zvezda nyugszik meg előbb, négy perc után 5-2 állt az eredményjelzőn. Ekkor azonban begyújtotta a rakétákat a Cibona is, a szezon meglepetéscsapata szinte tökéletesen védekezett a következő percekben, kihasználta a kisebb, ám fürgébb magasembereit, illetve néhány tripla is a helyére került. Mindez egy 15-0-es rohanást eredményezett, 5-17-nél értetlenül álltak a látottak előtt a hazai fanatikusok. A negyed hajrájában aztán Jaka Blazic egymaga vette vállára a szerbeket és zárkóztatta 15-21-re övéit az első játékrész végére.

Ez sem adott azonban elegendő lendületet a csak szenvedő Zvezdának, nemhogy csökkent volna a különbség, inkább csak még tovább nőtt. Jerel Blassingame (jobbra a képen) ontotta a gólpasszokat, az alapszakasz MVP-je és legtöbbet fejlődött játékosa, Dario Saric pedig a szokásos sokoldalú játékát hozta, utóbbi bravúros sarokhármasával 19-32-re módosult az állás. Két gyors kosár és egy labdaszerzés megcsillantotta a reményt a hazaiak számára, de a horvátok válasza sem késett, Blassingame triplát vágott, majd kialakult a mérkőzésen az addigi legnagyobb különbség (23-38), a nagyszünetre 27-38-as állásnál vonultak a felek.

Félidőben az év edzőjének választott Radonjics mester alapos fejmosásban részesíthette fiait, ők azonban továbbra sem találták a ritmust, Saric pedig röpke két perc alatt szinte a teljes arzenálját bemutatta (2+1, lepattanó, gólpassz, tripla), így 29-46-nál, majd 31-50-nél már óriási bajban volt az alapszakaszgyőztes. Ha a támadójátékán nem is, de a védekezésén tudott javítani a házigazda, 43-56-ra fel is zárkózott, ekkor azonban a másik ász, Blassingame pörkölt be két pokolian nehéz, gyilkos dobást, amivel a harmadik negyed végén ismét megnyugodhatott csapata (45-61). A meccsnek azonban még korántsem volt vége, fergeteges buzdításba kezdett a belgrádi Kombank Arena mintegy 20 ezres fanatikus publikuma, a piros-fehér gárda pedig 10-0-lal kezdte a záró felvonást, így 55-61-nél ismét nyílt lett a küzdelem. Ismét Blassingame lépett elő a Cibonában, egy triplával majd egy duplával állította el a vérzést, a különbség újra 10 pont fölé nőtt (57-69).

A Zvezda azonban folytatta a megalkuvást nem ismerő küzdelmet, labdaszerzésekből szerzett gyors kosarakkal két pontra zárkózott fel. 69-71-nél Dario Saric két büntetőt is kihagyott, de a túloldalon Charles Jenkins is megtette azt a szívességet, hogy elhibázta második, egyenlítésért dobott egypontosát. Nem úgy Blassingame, az ellentámadásból pedig nem lett semmi, Marko Szimonovics hosszabbításért dobott triplája leperdült a gyűrűről, így ha nehezen is, de csak behúzta a meccset a Cibona.

A Zvezda 32 triplakísérletéből csupán 2-t (!!!) értékesített, ez 6%-os teljesítmény, ez az adat sok mindent megmagyaráz. A szerbek a legrosszabbkor szenvedték el idei első hazai vereségüket, hatalmas csalódottság uralkodott a belgrádi szurkolók és játékosok körében, végül semmit nem ért számukra a kiváló alapszakasz.

Az ezer sebből vérző, szezon közben anyagi gondok miatt megfogyatkozó horvátok ezzel a világra szóló győzelemmel nemcsak a döntőbe, hanem az Euroliga 2014/15-ös szezonjára is kvalifikálták magukat. A vasárnapi döntőben az ellenfelük a holnapi Cedevita-Partizan derbi győztese lesz.

A Zvezda legjobb dobói: Jaka Blazic 25/3, Charles Jenkins 12/3 (8 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés), DeMarcus Nelson 12 (5 lepattanó, 4 gólpassz)
A Cibona legjobb dobói: Jerel Blassingame 28/12 (9 gólpassz, 3 lepattanó), Dario Saric 21/9 (15 lepattanó, 6 gólpassz)

2. elődöntő
Cedevita (2., horvát, 19-7) – Partizan (3., szerb, 18-8) péntek 20.00

Döntő
Cibona – Cedevita/Partizan (vasárnap 20.00)

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus