Indul a spanyol rájátszás!

Ma este kezdetét veszi Európa legerősebb bajnokságának rájátszása, a spanyol Liga Endesa-é. Nézzük meg, mit várhatunk az egyes derbiktől!

A negyeddöntők az egyik fél két győztes mérkőzéséig tartanak.


Dominion Bilbao Basket (4.) – Valencia Basket Club (5.)
2015. május 28. – 20:30

Két hasonló erősségű játékoskeretet felvonultató csapat néz farkasszemet egymással a rájátszás első találkozóján, amelyet az aktuális forma alapján a Valencia várhat jobb szájízzel. Ám a baszkok hazai pályán nagyon magabiztosan pattogtatnak, kőkemény csatára van kilátás. Egyes poszton komolyan meggyűlhet a baja Raul Lopeznek a vendégek fiatal párosával, Nemanja Nedovics-csal és Guillem Vivessel. Egy pozícióval feljebb lépve izgatottan dörzsölhetjük tenyereinket: az alapszakasz legjobb ötösébe is beválasztott Pau Ribas-Rafa Martinez kettőse feszül neki a hazaiak triplagyáros duójának, Danilo Andjuszicsnak és Quino Colomnak. Emiatt döntő faktornak tekinthető a periméterjáték is, mindkét gárda a top tripladobó együttesek között foglal helyet. Az összecsapás legnagyobb látványossága mégis a festékben várható: nagy kérdés mire megy az élete szezonját futó – szintén az alapszakasz álomcsapatába választott – Marko Todorovics és Latovious Williams a vendég magasemberekkel (Luke Harangody, Kresimir Loncar, Pablo Aguilar), akik számos esetben tartottak már erődemonstrációt a palánkok alatt - a baszkoknak ezért kiemelt figyelmet kell szentelniük a lepattanózásra. Mindkét alakulat a gyors kosárlabda híve, nívós találkozóra van kilátás. Nehéz lenne egyértelmű esélyest megnevezni, szoros derbire számíthatunk. 


Unicaja (3.) – Laboral Kutxa (6.)
2015. május 28. – 20:45

Az alapszakasz utolsó körének kedvező végeredményei is segítették abban Hanga Ádámékat, hogy elkerüljék a két óriásklub valamelyikét. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az Unicaja utolsó hat mérkőzéséből ötöt elveszített, mindenképp szerencsésebbnek, a továbbjutásra nagyobb eséllyel induló gárdának tekinthető a vitoriai egylet. Azonban ennek ellenére is az andalúz csapat számít favoritnak, amelyben a hazai pálya előnye is segítheti. A siker eddig sem a szezon legjobb ötösébe beválasztott Jayson Grangeren múlott; a hátvéd az irányításon túl a ponttermelésben is aktív szerepet vállalt. Az ő kikapcsolása mindenképp szükséges lenne a vendég meglepetéshez. Izgalmas adok-kapok ütközet alakulhat ki periméteren a Ryan Toolson-Fernando San Emeterio duó között, amelyhez Mindaugas Kuzminskas is bármikor csatlakozhat. Legmagasabban jegyzett honfitársunk számára valószínűleg a litván fékentartása lesz a legfőbb feladat, ám Hanga Ádám erősségére is érdemes lenne építeni: a hazaiak bedobója korántsem olyan gyors, atletikus, mint Hanga. A Laboral Kutxának minden egyes lepattanóért kőkeményen meg kell küzdenie, riválisa személyében a legjobban támadó pattanózó gárda lép parkettre. A vendég magasemberekre hárul a legnehezebb feladat: Kim Tilliéknek legjobb formájukkal kellene előrukkolniuk, hogy igazán meccsben legyenek a Fran Vázquez-Vlagyimir Golubovics fémjelezte Malagával. Amennyiben Joan Plaza rendet tudott tenni tanítványai fejében az elmúlt időszak hullámvölgye után, úgy jó eséllyel indul az Unicaja a győzelemért.



FC Barcelona (2.) – FIATC Joventut (7.) - SPORTKLUB ÉLŐ
2015. május 28. – 21:00

Egy katalán résztvevője már biztosan lesz az elődöntőnek, csütörtök késő este pedig az is kiderül melyik fél kerül közelebb ehhez. Mindkét bajnoki rangadó alkalmával a vendég csapat örülhetett: az ötödik fordulóban a Joventut elorozta a diadalt a Palau Blaugranából (82-83), ám a gránátvörös-kékek csattanós választ adtak Badalonában (61-99). A bajnokcsapat az elmúlt két és fél hónapban nem talált legyőzőre, ez kellő önbizalmat adhat Juan Carlos Navarróéknak a rájátszásra is. Igazi csemegének tekinthető az egyes posztos rutinrókák, Marcelinho Huertas és Demond Mallet rivalizálása, amelyhez Tomas Satoransky adhatja meg a kellő lendületet hatalmas zsákolásaival. Hátvéd poszton jóval nívósabb névsorral rendelkezik a Barcelona, itt mindenképp a maga javára fordíthatja az összecsapást: nemcsak élő legendája, Juan Carlos Navarro játékba lendülése okozhat problémákat a vendégeknek, hanem a Brad Oleson-Alex Abrines-Mario Hezonja triumvirátus sokrétű játéka is. A badalonai erőcsatároknak muszáj lesz egészen periméterre is kihúzódniuk: a Justin Doellman-Bostjan Nachbar-Maciej Lampe trió életveszélyesen céloz a 6,75-ös vonalon túlról. A palánkok alatt azért lehet keresnivalójuk Sitapha Savanééknak, bár Ante Tomic megbízható pont a festékben a hazaiaknál. Nemcsak mélyebb rotációs lehetőségei miatt esélyesebb a Barcelona, hanem a Badalona utóbbi időben mutatott gyengébb formájának köszönhetően is. 




Real Madrid (1.) – Herbalife Gran Canaria (8.) - SPORTKLUB ÉLŐ
2015. május 29. – 21:00

A kanári-szigeteki együttesnek a tisztes helytállás lehet a célja a fővárosban, annak ellenére, hogy a Real Madrid legutóbbi két mérkőzését elveszítette – az utolsót éppen hazai pályán a Manresa ellen. Ám a friss Euroliga győztes „blancók” akkor már tét nélkül, a legnívósabb tornasorozat végső diadalát ünnepelve pattogtattak, mostanra már biztosan mentálisan is felfegyverkeztek a kiesési szakaszra. A Királyi Gárda minden poszton erődemonstrációt tarthat, a legkiegyenlítettebb küzdelem még irányító pozícióban képzelhető el. A Tomas Bellás-Albert Oliver duó hatékony játéka rengeteg Herbalife Gran Canaria siker alapja volt, ám Sergio Rodriguez és Sergio Llull személyeiben méltó ellenfélre talál. Az eredmény szorossága nagyban függhet attól, hogy a kanárik hogyan tudnak élni legnagyobb fegyverükkel, periméterjátékukkal: amennyiben a Brad Newley-Kyle Kuric-Txemi Urtasun trió csuklója sülne, úgy lehetne keresnivalója Aito Garcia Reneses legénységének. Ám nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy túloldalon Jaycee Carroll és Sergio Llull is pazar formában süllyesztik a hárompontosokat. Brad Newley-ra nemcsak támadó, hanem védőoldalon is komoly feladat vár: az atletikus megmozdulásairól is híres Rudy Fernándezt kellene kivennie a játékból. A Real Madrid a meccs érdemi részét a festékben döntheti el leginkább: ott Walter Tavares nagyon egyedül van a Felipe Reyes-Gustavo Ayón-Marcus Slaughter trió ellen. Amennyiben a vendégek triplái nem ülnének, úgy Pablo Laso tanítványai akár egy nagyarányú vereséget is mérhetnek Eulis Báezékre. A Real Madrid gyors kosárlabdája, lerohanásai akár idejekorán eldönthetik a meccs érdemi kérdését. 

A mérkőzések az alábbi linken élőképpel követhetőek! 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus