Serie A 7. forduló – Bombameglepetés, a Brindisi a listavezető!

Az olasz pontvadászat 7. fordulója után, történelme során először,  az Enel Brindisi már egyedül vezeti a tabellát. A dél olaszok önálló tabellaelsőségéhez kellett a Virtus Bologna hazai veresége , és a Cantu győzelme a hétvége rangadóján a Montepaschi Siena ellen.  A  Sassari izgalmas és fordulatos mérkőzésen verte a Veneziát, de az igazi drámát Pistoiaban „forgatták”, a helyi újonc, a kiesési rangadón  nem kevesebb mint 3 hosszabbítás után gyűrte le a Pesarót. A két metropolisz Milánó és Róma élcsapata is szép  győzelemmel javította ki elmúlt heti botlását, viszont a Varese krízise tovább tart, a lombardok hetek óta képtelen nyerni, nézzük a forduló történéseit:

(Az eredményekre kattintva érhetőek el a hivatalos statisztikák)

Aqua Vitasnella Cantu (5-2) - Montepaschi Siena (5-2)    90 - 88

Új névadó szponzorral és egy újabb győzelemmel gazdagodott Cantu vasárnap estére, az Eurocup-ban veretlenül menetelő Aradoriék, elsősorban jobb lepattanózásuknak, és meglepő módon a bajnoknál (ahol már a hétközben lapátra tett Kim English sem volt a nevezettek közt) jelentősen ponterősebb cseresoruknak (38 hazai pont érkezett a padról) köszönhetik a fontos sikert. A forduló rangadója euroliga-színvonalat hozott, a játék ritmusa, a látványosság, és az izgalom a legkényesebb igényeket is kielégíthette. A címvédő Siena sokáig nyeregben érezhette magár, ám a házigazda főleg a jamaicai Adrian Uter (14 pont) és az idősebbik Gentile fivér, Stefano (16 pont) remeklésének köszönhetően lehajrázta a a 8-szoros bajnokot, azt a bajnokot ahol Daniel Hackett klasszis teljesítményével (25 pont, 7 lepattanó, 8 assziszt, 33-as VAL ) egyedül maradt, így ha szoros küzdelemben is de vereséget szenvedett a Siena, amely ezzel a tabella-elsőségnek is búcsút mondhatott.

Pasta Reggia Caserta (2-5)  -  Enel Brindisi (6-1)     65 - 69

Minden dicsérő jelző talán elcsépelt amely a Serie A újdonsült listavezetőjét illetheti, amikor a casertai ütközet utolsó negyedében, alig 5 másodperccel a záró dudaszó előtt, 65-67-es állásnál a hazaiak amerikai hátvédje Stephon Hannah kihagyta a triplát, még kevesen gondoltak arra,  egy apróbb olasz (kosár)sport-történelmi mérföldkőhöz érkeztünk, az Enel Brindisi sorozatban 5. győzelmét (ez új klub rekord) Casertában megszerezve ugrott az olasz első osztályú bajnokság élére,erre sem volt még példa a dél olasz klub és a Serie A történelmében. A casertai Palamaggio közönsége (3 ezer néző) két ellentétes félidőt láthatott, az első két negyedben a Jeff Brooks (20 pont) által húzott hazaiak tartották kezükben a találkozót, míg a fordulás után elsősorban Delroy James (17 pont 14 lepattanó), Jerome Dyson (16 pont) és Folarin Campbell (15 pont) révén fordított, és nyerte meg a csörtét a Brindisi.

Dinamo Sassari (5-2)  -  Sidigas Avellino (3-4)      78 - 75

Nem akármilyen mérkőzést nyert meg a Dinamo Sassari, az ezútal már kifejezetten jól játszó, de  rendkívül balszerencsés Avellino vesztét épp a zöldek "exei" ( a szárdok kezdő ötösében 4 egykori avellinói - Marques Green, Drake Diener, Omar Thomas, Linton Johnson - volt ott)   okozták. Mert bizony most Lakovicsék  megdolgoztak a sikerért, a játékukra sem lehetett panasz,  viszont a végjátékot alaposan elszúrták, és ezt Olaszország, és talán Európa egyik legprecízebb hajrá-specialistája a Sassari, kíméletlenül kihasználta. Az utolsó 30 másodperc elképesztő izgalmai, és a meccsdöntő fantasztikus buzzer beater az alábbi videón tekinthető meg:

EA7 Emporio Armani Milano (4-3)  -  Grissin Bon Reggio Emilia (3-4)   73 - 52

"Forum - effektus" - így fogalmazott az olasz sportsajtó amikor arról írt hogy a korábban sokszor és talán nem is alaptalanul bírált milánói aréna  mennyire vált mára igazi már már bevehetetlen (ebben az évadban még sem az Euroligában, sem az olasz bajnokságban sem tudta senki "bevenni" a Mediolanum Forumot) hazai csarnokává az Olimpia Milanónak. Kevesebb mint 48 órával azután hogy Luca Banchi fiai a legrangosabb európai versenysorozatban legyőzték a török Efes Isztambult, és tettek újabb nagy lépést a Top 16 felé, a Reggio Emiliát is bedarálta a Milano. De messze nem volt ez olyan sima ügy, mint ahogy ezt a végeredmény sugallja. 21 pontos győzelem ide vagy oda, a négyből három negyedet elvesztettek a hazaiak, és csak a harmadikat nyerték meg, igaz azt nagyon, 34-5-re.... Már nem meglepő, újfent Keith Langford (15 pont) volt a milánóiak legjobbja, rajta kívül még 4 milánói hozott két-számjegyű dobóteljesítményt, és ezt most elég volt az újabb hazai diadalhoz. A 6 ezer néző közt ott ült a milánói lelátón George Karl, a legendás NBA tréner, aki fiát a Reggio Emiliában profiskodó Cobyt látogatta és nézte meg, a papa jelenlétében a fiatalabbik Karl sem igazán villogott, de 8 pontjával még így is a vendégek 3. legjobb pontszerzője volt.

Giorgio Tesi Group Pistoia (2-5)  -  Victoria Libertas Pesaro (1-6)   115 - 110 (3 hu.)

Előzetesen senki tett volna arra egy garast sem, hogy a táblázat utolsó két helyezettjének csörtéje lesz a 7. forduló legjobb , leghosszabb , és leg-drámaibb mérkőzése. A három hosszabbításba torkolló ütközetben többször érezhette nyeregben magát az újonc hazai alakulat, de kétszer is ( a második és harmadik hosszabbítást megelőzően) utolsó másodperces trojkával egyenlített a Pesaro. Az alsóházi dráma hősei a győztes hazaiaknál, a center Jajuan Johnson (37 pont 13 lepattano 43-as VAL ), Brad Wanamaker (29 pont) és az a Kyle Gibson volt aki a találkozó 55 percébeől 54-en a parketten volt, és a Serie A történelmében ennél többet csak 2 játékos volt többet egy mérkőzésen játékban, még pedig a szerb Sasha Djordjevics (Fortitudo Bologna) és az amerikai Lloyd Daniels (Scavolini Pesaro) az 1995-ös, szintén 3 hosszabbítást megélő  Scavolini Pesaro - Fortitudo Bologna bajnoki mind az 55 percét játékkal töltötte. A vesztes (és ezzel az utolsó helyre visszacsúszó) Pesarónál csak annak örülhetnek hogy pontjaik többségét (69-et a 110-ből) olasz játékos szerzett, ami nagy szó az olasz első osztályban.

Granarolo Bologna (5-2)  -  Umana Venezia (3-4)     80 - 87

Az edzőváltás jót tett a velenceieknek, az Umana Venezia új macedón mestere Zare Markovski  meglepő bolognai győzelemmel debütált. A tábla alatt domináns vendég velencei alakulat az egykori liga MVP Andre Smith (29 pont 9 lepattanó) vezérletével nyert a bolognai Unipol Arénában. A forduló előtt még (holtversenyben) a táblázat élén álló bolognaiak, újfent csak a cserepadról érkező Matt Walsh (28 perc alatt 20 pont) eredményességénel hála, hiába vezettek még a félidőben is, a nagyon elszánt lagúnalakók nemcsak megfordították az állást, hanem az utolsó  negyedre biztossá tették idegenbeli sikerüket.

Vanoli Cremona (2-5)  - Virtus Acea Roma (4-3)      68 - 78

Kalvéék Cremonája a bravúrgyőzelmeket (Cantu és a Sassari ellen) hozta, viszont  kötelezőnek tűnő feladatokban, és ilyen lett volna a Roma elleni hazai bajnokijuk, rendre elbukik. Most sem, már szinte az első percektől kezdve, nem igazán volt esélyük a győzelemre. A centerposztokon rendkívül komoly gondokkal küszködő cremonaik "Achilles-ínára" pedig hamar ráérzett a Virtus Roma, és a 18 ponttal és 17 lepattanóval brillírozó Trewor Mbakwe "repítette" fővárosiak sallangmentes, biztos idegenbeli diadallal próbálják tartani a lépést a táblázat első harmadával.

Sutor Montegranaro (3-4)  -  Cimberio Varese (3-4)     88 - 83

Egyre csak mélyül a nagy múltú Varese válsága, nem elég hogy az európai kosárlabdázás egyik egykori zászlóshajója manapság az Eurocup-ban is a várakozások alatt szerepelve vereséget, vereségre halmoz, az olasz bajnokságban is sorra szedi be a váratlan pofonokat. Ezúttal Porto San Giorgio-ban a Montegranaro (átmeneti) otthonában szenvedtek  és kaptak ki. Az évad előtt kissé lenézett Sutor a Varese ellen újra bravúrt hajtott végre, és ebben a bravúrban 3 hazai játékos vitte a prímet: az olasz válogatott kezdő karmesterének, a Reggio Emiliában játszó Andre Cinciarini 30 éves bátyja Daniele Cinciarini 21 pontjával csapat legjobbja volt, de kitett magáért a Sutor két amerikai légiósa, Mardy Collins (17 pont) és Josh Mayo (15 pont) is. A varesei látogatóknál csak a veterán amerikai-bolgár Keydren Clark saját szezoncsúcsot (26 pont) érő produkciója érdemel kiemelést.

                        A BEKO Serie A tabellája az 7. fordulót követően:

                      

                         A Serie A 7. fordulójának 10 legszebb jelenete:  

             Az 8. forduló programja (2013 11. 30. 16.- 12.02.-ig):

   Grissin Bon Reggio Emilia -  Granarolo Bologna  30/11 20:30      
   Enel Brindisi -  Acqua Vitasnella Cantù  01/12 18:15      
   Sidigas Avellino -  Vanoli Cremona  01/12 18:15      
   Sutor Montegranaro -  Pasta Reggia Caserta  01/12 18:15      
   Cimberio Varese -  Victoria Libertas Pesaro  01/12 18:15      
   Umana Venezia -  Banco di Sardegna Sassari  01/12 20:30  Rai Sport 2    
   Acea Roma -  EA7 Emporio Armani Milano  02/12 20:30  gazzetta.it    
   Montepaschi Siena -  Giorgio Tesi Group Pistoia  02/12 20:30  

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus