Újabb trófea a Real vitrinjében

A Real Madrid sikerével zárult a vítoriai Szuperkupa, a Sergio Rodriguez fémjelezte királyi gárda összességében magabiztos produkcióval hódította el tavaly után ismét a trófeát. A két elődöntő nem tartogatott sok izgalmat a hétvégi villámtornán, mindkét baszk gárda, Hanga Ádám Laboral Kutxája és a Bilbao is simán kapitulált a pénteki mérkőzéseken, míg a Barca csak megszorongatni tudta ősi riválisát.

Elődöntők:

Real Madrid – Bilbao Basket 100-61 (25-24, 28-11, 20-16, 27-10)

Elmaradtak az izgalmak a torna első elődöntőjében, a Szuperkupa és bajnoki címvédő Real Madrid lehengerlő játékkal küldte padlóra a tavaly Európa Kupa döntőt játszó Bilbaot. Az első negyedben még tartotta a lépést a ”hazai”, baszk földön pályára lépő fekete mezes alakulat a királyi gárdával, de a szakasz végén Mirotic utolsó másodperces triplájával így is a blancók fordultak előnnyel (25-24). Ezután már nem hagyott szemernyi kételyt sem szurkolóiban a Sergio Rodrgiuez vezette Real, a félidőig még 17 pontot pakoltak rá a különbségre, amivel a nagyszünetre nem is lett kérdés, hogy ki lesz a döntő egyik résztvevője. A térfélcsere után sem lassítottak a mezőnyből 59 %-al célzó madridiak, Jaycee Carroll vezérletével 19 triplával terhelték meg ellenfelük gyűrűjét, amivel a 6,75-ön túlról csak 26 %-os ”hatékonysággal” tüzelő bilbaoiak nem tudtak mit kezdeni és végül méretes zakóba szaladtak bele az első elődöntőben.

A blancók sikerkovácsa a játékmester Sergio Rodriguez volt, aki 14 pontja mellé 12 gólpasszt osztott ki a találkozón, mellette Mirotic és Carroll voltak a gólfelelősök, mindketten egyaránt 18 egységig jutottak, utóbbi tette mindezt csak hárompontosból (6/8). Rudy Fernandez (11) és Sergio Llull (14) zártak még 10 pont fölött, míg a nyári szerzemények, Buruszisz és Mejri két-két ponttal mutatkoztak be új csapatukban. A túloldalon a 20 eladott labdán kívül az sem hajtotta a baszkok malmára a vizet, hogy csupán Mumbru (16) és az egykori Estudiantes kedvenc, Gabriel (13) ért el kétszámjegyű termést.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés videós összefoglalója.

 

Laboral Kutxa – FC Barcelona Regal: 73 - 98 (25-27, 13-27, 13-22, 22-22)

A második elődöntő előtt nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni, főleg hogy Sergio Scariolo legényei rendelkeztek a hazai pálya előnyével illetve kellemes szájízzel is léphettek pályára, ugyanis az utóbbi napokban két kisebb felkészülési kupával is gazdagodott a baszk gárda gyűjteménye. De a katalán csapat is sikeresen zárta a felkészülést, ám Xavi Pascual óvatosságból még nem küldte pályára két szupersztárját, a nyáron műtéten áteső csapatkapitányt, Juan Carlos Navarrot és Erazem Lorbeket. Mint ismeretes, a Laboral Kutxa-nál is akadtak hiányzók, Hanga Ádám mellett az argentin Leo Mainoldi sem tudott parkettre lépni. Nézzük ezen információk tudatában, hogyan alakult a derbi!

Jobban kezdett a Scariolo-legénység, különösen Nocioni okozott kellemetlen perceket a barcelonai védők számára (14-9). De a katalánok brazil irányítója, Marcelinho Huertas remekül mozgatta társait, a palánk alatt óriási fölényben játszó vendégek Tomic és Nachbar egységeivel át is vették a vezetést (18-20). Az első negyed nem a védekezés jegyében telt, kosárgazdag 10 perc után minimális előnnyel rendelkeztek Nachbarék (25-27).

A második negyedben robbantott a Barca, Pullen triplájával (25-32) előbb 7 pontos előnybe került, jött is Scariolo mester időkérése, majd Papanikolau is betalált a hárompontos vonalon túlról, először jegyzett kétszámjegyű fórt a tavalyi bajnokság ezüstérmes alakulata (25-35). Nem tehetett mást a baszkok vezetőedzője sem, vissza kellett küldenie Nocionit. A következő percekben nem nagyon találtak be a felek, faultokkal tarkították az összecsapás ezen szegmensét. Állandósulni látszott a 10 pontos differencia, ám a baszkok óriási hibát vétve, ajándék büntetőkhöz juttatták Nachbart. A félidőt egy látványos Huertas-Dorsey alley-oop zárta, 16 pontos Barca előnyt mutatott az eredményjelző tábla (38-54).

A második félidőre is a vendég gárda jött ki harciasabban, 21 ponttal meg is léptek (42-63). A mérkőzés e szakaszán a Nachbar-Tomic-Oleson trió megállíthatatlannak tűnt, míg a mások oldalon csak szenvedett a San Emeterio-Nocioni fémjelezte Laboral Kutxa. Továbbra is tartotta 20 pont körüli fórját a Barca, Pascual mester még legfiatalabb tehetségét is parkettre küldte, amelyet Hezonja azonmód meg is köszönt egy csodás alley-ooppal. A harmadik negyed végére teljesen összeomlott a hazai gárda, 25 pontos hátrányban kezdhették meg a rendes játékidő utolsó negyedét (51-76).
Tibor Pleiss próbálta tartani a lelket csapatában, az ifjú a derbi végére el is érte a dupla-duplát. Mindezt hiába, a Barca még azt is elbírta, hogy Lampe csak a 33. (!) percben szerezte meg első pontjait. A legnagyobb kérdés már csak az maradt a végére, képesek-e Huertasék is elérni a 100 pontot, mint legfőbb riválisuk, akivel ismét farkasszemet néznek a döntőben. Nachbar remeklésével a Barcelona teljesen megérdemelten diadalmaskodott, minden téren jobb teljesítményt nyújtottak, mint Nocioniék, akik csak az első negyedben tudták megnehezíteni a tavalyi Király Kupa győztes alakulat dolgát.

Laboral Kutxa legjobb dobói: Nocioni 13, Hamilton 12, San Emeterio 11
FC Barcelona Regal legjobb dobói: Nachbar 22, Tomic 16, Abrines 11

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés videós összefoglalója.

 

Döntő:

FC Barcelona Regal – Real Madrid 79-83 (21-29, 23-17, 12-17, 23-20)

Harmadszor hódította el a Szuperkupát a Real Madrid együttese, ami jó ómen a királyi gárda híveinek, miután az előző két sikert követően a bajnoki címet is bezsebelte a nagy múltú klub. A szezon első El Clasícóján rajt-cél győzelmet arattak a fővárosiak, a Navarrot és Lorbeket nélkülöző Barca ugyan sokáig partiban tudott lenni, de összességében nem volt átütő erő a katalánokban a győzelemhez.

A meccset a Mirotic-Rodriguez-Fernandez trió döntötte el a Real számára, hárman együtt 50 pontot kapartak össze, így Tomic (21 pont, 8 lepattanó) és Huertas (17 pont, 10 gólpassz) remeklése sem volt elegendő a gránátvörös-kékeknél, miután a társaktól szinte egyáltalán nem kaptak segítséget, míg a blancóknál Darden 11 ponttal, Buruszisz pedig 8 ponttal és 6 lepattanóval támogatta a triumvirátust. A derbit egy kellemetlen közjáték is megzavarta, az elődöntőben triplát szinte hibázni sem tudó Carroll Sadával akaszkodott össze, az eset vége pedig az amerikai kiállítása lett, miután fellökte a Barca spanyol kisemberét, aki azért egy kis színészkedést sem ment a szomszédba – ekkorát valószínűleg nem kellett volna esnie -, de tény, hogy tette sportszerűtlen volt.

Az MVP címet teljes joggal, Sergio Rodrgiuez érdemelte ki, aki a két mérkőzésen 16 pontot, 6,5 gólpasszt és 2,5 lepattanót átlagolt, 23-as teljesítményindex mellett.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés videós összefoglalója.

Hétvégén rajtol a bajnokság is, a négy Kupadöntős közül egyedül a Real kezd idegenben, a blancók Valladolidba látogatnak, míg a Barcelona a Valenciát, a Bilbao a Zaragozát, Hanga Ádám együttese, a Laboral Kutxa pedig a Badalonát látja vendégül.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus