ACB Liga - Madridi T.K.O. a Barcának

Még a legvérmesebb madridi szimpatizánsok se mertek arról álmodni, hogy kedvenc csapatuk valósággal kiüti a címvédő Barcelonát a spanyol bajnokság döntőjének harmadik összecsapásán. Pedig a Real egy negyednyi szoros csata után feltörölte a parkettát a katalánokkal, karnyújtásnyira kerülve története kilencedik ACB bajnoki címétől.


A nyitó felvonásban a bírók túlontúl is főszereplők szerettek volna lenni a két ősi rivális összecsapásán és szó szerint szétfújták a derbit, rengeteg szabálytalanságot ítélve mindkét oldalon. Szerencsére a faultok mellett a pontokat is szorgosan gyűjtögették a csapatok, így az eddigi mérkőzésekhez méltó módon, Lorbek dudaszós duplájával hajszálnyi különbség volt csak a Real javára. Innentől kezdve viszont a Barcelona számára véget is ért a mérkőzés, a fővárosiak valóságos gálát rendeztek a hazai publikum előtt és kőkemény védekezéssel, villámgyors indításokkal és káprázatos passzokkal szétzilálták Xavi Pascual legénységét, akik hét perc alatt mindössze három pontra voltak képesek. Navarro kozmetikázott valamit az eredményen a félidő hajrájában, de a cseréire támaszkodó madridiak lendületet ő sem tudta megtörni, Carroll félelmetes dobóformája (17 pont, ebből 11 a második etapban), Reyes hajszálpontos középtávolijai (7/7 mezőnyből) és Rodriguez bőkezű kiszolgálása (9 gólpassz) 14 pontos hazai előnyt és óriási lökést adott a királyi gárdának a folytatásra.

A nagyszünetben mintha mi se történt volna, a Real tovább rohamozott, a Barca pedig tovább szenvedett, a dobásaik rendre lecsorogtak a gyűrűről, ha pedig végre sikerült faultot kierőszakolniuk, a büntetővonalon akadtak gondjaik. A fővárosiak nem zavartatták magukat és közönségszórakoztató játékkal percről-perce taszították egyre lejjebb a címvédőt, így nem is csoda, hogy a jól kezdő, de utána szintén nagyon visszaeső Pete Mickaelnél el is szakadt a cérna. Az amerikai Velcikoviccsal akaszkodott össze, az incidens pedig tettlegességig fajult, amit ugyan a Barca ásza megúszott egy technikaival, de valószínűleg komolyabb következménye is lesz az esetnek. A lepattanóharcot nyomasztó fölénnyel (48-23) nyerő Madrid az utolsó negyedben ki is engedhetett a szorításból, így a katalánok CJ Wallace irányításával elkerülték történetük legnagyobb vereségét.

Az eddigi negatív rekord is 26 pont volt a Liga újkori történetében (az ”hőskorban” akadt, hogy 60 ponttal is jobb volt a Real – 1973/74-es szezon: 125-65), ezt a 2000-es döntőben "érték el" a gránátvörös-kékek, akkor bajnoki címig meneteltek a fővárosiak. Most ismét jó esély kínálkozik arra, hogy öt évnyi (2007) böjt után újra a trónra üljenek a blancók Európa legerősebb bajnokságában, de gyaníthatóan Navarróéknak is lesz még egy-két szavuk ehhez.

Real Madrid – FC Barcelona Regal 85-59 (25-23, 21-9, 23-10, 16-17)

Real Madrid: Reyes (15 pont, 8 lepattanó), Carroll (17/3 pont, 4 lepattanó), Rodriguez (6 pont ,3 lepattanó, 9 gólpassz)

Barcelona: Wallace (13/9 pont), Mickael (9/6 pont, 2 szerzett labda), Sada (4 pont, 3 lepattanó, 3 szerzett labda)

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Real Madrid javára.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus