Eb-selejtezők: Hárman kijutottak a tornára, Szlovénia Ausztriát verte

A horvátok, a görögök és a bosnyákok biztosították helyüket az Eb 24-es mezőnyében - Montenegró a továbbjutás kapujából a kiesés szélére került - miután Szlovénia Ausztriát is legyőzte, küszöbön a címvédő és Ukrajna kijutása is.

Négy csoportban rendeztek meccseket tegnap este a 2022-es Európa-bajnoki selejtezők második ablakában. Két csoportban összesen három továbbjutó volt, a többi hely egyelőre még kérdéses. Lássuk, mi történt az egyes találkozókon az érintett kvartettekben!

 

C csoport

A litvániai buborékban Dánia második mérkőzését is megnyerte, miután a házigazda után Csehországot is legyőzte (91-90). A dánok, akiknél az ex-körmendi Jonas Zohore volt az egyik vezér (19 pont, 10 pattanó), nagyszerűen kezdték a mérkőzést, majd a szoros negyedik negyed nagy részében is vezettek, így végül teljesen megérdemelten nyertek. A másik találkozón Litvánia jó első félidei teljesítményének, illetve az ott megszerzett 13 pontos előnynek köszönhetően nagyobb izgalmak nélkül verte Belgiumot (74-61).

A belgák továbbra is jó helyzetben vannak, hiszen csak négyes holtversenyben eshetnének ki, de +52 a kosárarányuk a dánok -15-jével és a litvánok -4-ével szemben. A dánok a két győzelem ellenére sincsenek olyan nagyon jó helyzetben. Az utolsó mérkőzésen ugyanis Litvániával fognak összecsapni, előtte pedig Belgium lesz az ellenfelük - a Litvánia elleni mérkőzésen már biztosan tudni fogják majd, milyen eredményt kell elérniük, hiszen azzal a mérkőzéssel zárul majd a csoport, de jó esély van rá, hogy egy 4 pontnál nagyobb vereség a kiesésüket jelenti. A csehek rendezőként nyugodtak lehetnek a gyenge eredményeik ellenére is.

Dánia - Csehország 91-90
Litvánia - Belgium 74-61

A C csoport állása:

1. Belgium           3-1
2. Dánia               2-2
3. Litvánia            2-2
4. Csehország     1-3 (Eb-résztvevő rendezőként)

 

D csoport

Az isztambuli D csoportban a törökök életben maradtak, miután egy kiélezett mérkőzésen legyőzték Hollandiát (71-73) - az is igaz, hogy a negyedik negyedben végig vezettek, és a hollandoknak a végén nem volt esélyük az egyenlítésre. A másik meccsen Horvátország egy félidő alatt 17 pontot vert a svédekre, erre alapozva pedig magabiztos sikert aratott (72-87).

A horvátok ezzel ki is jutottak az Európa-bajnokságra, hiszen 4-0-val állnak. A hollandok 2-2-vel, a svédek és a törökök pedig 1-3-mal harcolnak a maradék két továbbjutó helyért, tehát mindenkinek a saját kezében van a sorsa. Törökország előbb Svédországgal, majd Horvátországgal méri össze erejét, a hollandok a horvátokkal kezdenek, majd a svédek jönnek nekik, ebből pedig következik, hogy a háromkoronások előbb a törökök, majd a hollandok ellen fognak pályára lépni - itt még teljesen nyitott minden Horvátország mögött.

Hollandia - Törökország 71-73
Svédország - Horvátország 72-87

A D csoport állása:

1. Horvátország     4-0 (Eb-résztvevő)
2. Hollandia            2-2
3. Svédország        1-3
4. Törökország       1-3

 

F csoport

A ljubljanai buborékban tegnap is játszottak egy összecsapást: Szlovénia 25 ponttal vezetett a félidőben az osztrákok ellen, és bár kozmetikázott a különbségen Ausztria, nem volt esélye a szoros meccsre (64-77).

A jelenlegi helyzet az, hogy ha Ukrajna ma legyőzi Ausztriát, akkor az ukránok és a szlovének is kint vannak az Eb-n, nekünk pedig a hátralévő négy mérkőzésen egyetlen győzelmet kell begyűjtenünk ahhoz, hogy ugyanezt elmondhassuk magunkról.

Ausztria - Szlovénia 64-77

Az F csoport állása:

1. Szlovénia            3-1
2. Magyarország   2-0
3. Ukrajna               1-2
4. Ausztria              0-3

 

G csoport

Két, viszonylag sima mérkőzést játszottak tegnap Pau-ban. A francia-német ütközet három negyedig szoros, izgalmas volt, a negyedik negyed azonban egyértelműen a házigazdáé volt, amely 86-74-es győzelmével egy lépésre került az Európa-bajnok részvételtől. A másik találkozó viszont teljesen felborította a csoport franciák mögötti részét: a britek a második negyedet leszámítva lejátszották a pályáról Montenegrót, 74-59-re győztek, így nagyot fordult a kocka.

Németország rendezőként biztosan ott lesz a kontinenstornán, a franciák pedig 3-1-gyel állnak a kvartett elején, egyetlen sikerre vannak az Eb-részvételtől. Nagy-Britannia és Montenegró viszont egyaránt 2-2-vel bír, és a montenegróiak azok után, hogy egy britek elleni győzelemmel már matematikailag is biztosították volna kijutásukat, most a kiesés szélén állnak. Montenegró még a franciákkal és a németekkel játszik, de semmilyen holtverseny nem jó neki a britek és várhatóan a franciák ellen sem - Nagy-Britannia ellen már biztosan bukják az összevetést, a franciáktól pedig 19 ponttal kaptak ki az első egymás ellenin. Szuad Sehovicséknak várhatóan mindkét meccsüket meg kell nyerniük az utolsó ablakban ahhoz, hogy kint legyenek az Eb-n - ez főleg a franciák elleni találkozó miatt elég necces szituáció.

Franciaország - Németország 86-74
Nagy-Britannia - Montenegró 74-59

A G csoport állása:

1. Franciaország    3-1
2. Nagy-Britannia   2-2
3. Montenegró        2-2
4. Németország      1-3 (Eb-résztvevő rendezőként)

 

H csoport

A szarajevói buborékban a görögök 10 pontos félidei hátrány után csak hosszabbítást követően tudták felülmúlni a bolgárokat, de sikerült nekik (78-84). A házigazda bosnyákok sokkal egyszerűbben verték a letteket, még ha a vendégek a negyedik negyedben kozmetikáztak is a differencián elég rendesen (79-73).

A két győztes ezzel ki is jutott, Görögország és Bosznia-Hercegovina is ott lesz az Európa-bajnokságon. Mögöttük is viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen Bulgária és Lettország 1-1 győzelemmel vág neki az utolsó két fordulónak, és játszanak is egymás ellen, rögtön az 5. körben. Amennyiben Lettország több mint 6 ponttal veri a bolgárokat, akkor biztosan kijut az Eb-re, ha a bolgárok nyernek, akkor Bulgária van ott a 24-es főtáblán, ha viszont 6 ponttal, vagy annál kevesebbel nyernek a lettek, akkor számít, hogy a hatodik fordulóban mit játszik Bulgária a bosnyákokkal, valamint Lettország a görögökkel.

Bulgária - Görögország 78-84 hosszabbítás után
Bosznia-Hercegovina - Lettország 79-73

A H csoport állása:

1. Görögország                3-1 (Eb-résztvevő)
2. Bosznia-Hercegovina   3-1 (Eb-résztvevő)
3. Bulgária                        1-3
4. Lettország                    1-3

 

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus