Euroliga: Ma Olympiakosz-Real csúcsrangadó zárja a hetet

Az eheti dupla forduló zárásaként az Olympiakosz az egyik legnagyobb riválisát, a Real Madridot fogadja, a rangadó végeredménye nagyban befolyásolja majd az élmezőny helyzetét. A fennmaradó egyetlen playoff-helyre hajtó Crvena Zvezda Barcelonában, a Darüssafaka pedig a Galata ellen kerülne közelebb céljai eléréséhez, míg a címvédő Kazanyban állhat újra az élre.

Alapszakasz, 28. forduló

UNICS Kazany (orosz, 7-20) – CSZKA Moszkva (orosz, 20-7) (17.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A CSZKA Moszkva számára ebben a fordulóban ismét itt az esély, hogy visszavegye a vezetést a tabella élén. Ugyanis míg a szintén 20-7-tel álló Real a harmadik helyezett Olympiakosznál vendégeskedik, addig a címvédő az (egyik) legrosszabb mérleggel álló, legpocsékabb formában lévő gárdához, a honfitárs Kazanyhoz látogat. A tatárok ugyanis szerdán a Galata otthonában zsinórban már a tízedik vereségüket szenvedték el, és bár az Euroligában minden megtörténhet, de azért nehéz elképzelni, hogy éppen a CSZKA ellen szakadjon meg ez a borzalmas szériájuk, akiknél ráadásul Teodoszics és De Colo is bombaformában játszott még két nappal ezelőtt.

Darüssafaka Dogus (török, 13-14) – Galatasaray Odeabank (török, 10-17) (18.15)

Az utolsó utáni szalmaszál után nyúlna a Darüssafaka a Galatasaray legyőzésével, hiszen a Blatt-legénység az Efesszel volt sokáig nagy versenyben a nyolcadik helyért, ám őket már nem, a Crvena Zvezdát viszont még befoghatják az utolsó playoff-pozícióban. A szerbek ugyanis két napja hosszabbítás után kikaptak odahaza az Olympiakosztól, és az utolsó fordulóban még a Volkswagen Arenába látogatnak, így a Darüssafaka helyzete nem is olyan reménytelen, mint amennyire a moszkvai vereségük lefújásának pillanatában látszott. A törökök sorsa természetesen nem a saját kezükben van így sem, ám ami rajtuk múlik, azt első körben kötelező megtenniük a Galatával szemben. Városi riválisuk mindenesetre biztosan nem fogja könnyen adni magát, ráadásul az elmúlt fordulókban ők szép győzelmeket is arattak – például Barcelonában és Pireuszban – így jelenleg az önbizalmukkal sem lehet probléma.

Olympiakosz (görög, 19-8) – Real Madrid (spanyol, 20-7) (20.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A forduló és az egész liga egyik legnagyobb rangadója az Olympiakosz és a Real Madrid összecsapása, találkozzon bármikor, bármilyen körülmények között is a két fellegvár csapata. Ezúttal ráadásul erre, mármint a csapatok formájára sem lehet panasz, hiszen mindketten a közvetlen élmezőny tagjai és a végső sikerre, vagy legalábbis egyelőre az alapszakasz-győzelemre hajtanak. A szezon nyitómeccsén találkozott egymással Madridban a két gárda, akkor 18 ponttal a Real bizonyult sokkal jobbnak a görögöknél. Ennek a különbségnek a ledolgozása az egymás elleni összevetés miatt tehát a meccs előtt még nem lehet reális Szpanuliszéknak, a lényeg egyelőre a győzelem megszerzése mindkét fél számára. Amennyiben a spanyolok idegenben is nyerni tudnának, úgy tehát biztosan nem végeznének a másodiknál rosszabb helyen, a görögök győzelmével viszont még érdekesen alakulhat az első három helyezett kiemelési sorrendje. A két gárda összecsapásai hagyományosan a stílusok harcát hordozzák magukban, most is érdekes lesz látni, hogy az Olympiakosz kőkemény védekezése, vagy a Real mesterien megkomponált támadójátéka dominál-e majd a találkozón. Mindkét csapat nagy győzelmektől feltüzelve érkezik egyébként erre az összecsapásra, hiszen a spanyolok az ősi rivális Barcát kalapálták el szerdán, a görögök pedig a Zvezda otthonából távoztak két ponttal Printezisz klasszikus meccsnyerő dobásának köszönhetően.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 10-17) – Crvena Zvezda mts (szerb, 15-12) (21.00)

Amennyiben a Darüssafaka kikap a Galatasaraytól, úgy a Crvena Zvezda már ma bebiztosíthatja helyét a rájátszásban egy barcelonai győzelemmel. Az isztambuli derbi eredménye ide vagy oda, a szerbeknek saját magukkal kell foglalkozniuk elsősorban, egy siker mindenképpen nagy lépés lenne számukra. Egy valami biztosnak tűnik, mégpedig hogy ez a találkozó roppant kevés kosarat hoz majd, hiszen a két lassú tempóban játszó csapat közül a Barca szerzi a legkevesebb pontot mérkőzésenként az egész mezőnyben (71.6), de a hátulról második helyen álló Zvezda sem sokkal előzi meg őket (74.4). A két csapat idei szereplése azonban mégis ég és föld, így nem lennénk meglepve, ha a belgrádi alakulat győzelemmel távozna a katalán fővárosból. A vendégek malmára hajthatja a vizet, hogy a Barca kevés megbízható játékosainak egyike, Ante Tomic eltiltás miatt nem léphet pályára, köszönhetően az El Clásicón Jaycee Carrollal történt incidensének.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Anadolu Efes – Fenerbahce 80-77
Maccabi FOX Tel-Aviv – Zalgiris Kaunas 77-93
EA7 Emporio Armani Milano – Brose Baskets Bamberg 76-84
Baskonia Vitoria Gasteiz – Panathinaikosz Superfoods 63-72

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus