Euroliga: Ma Real-Olympiakosz csúcsderbi következik

Az eheti forduló nagy rangadóját a Real Madrid és az Olympiakosz vívják egymással, a tét óriási, amit még pikánsabbá tesz a Doncic-Szpanulisz párharc. Nem kevésbé fontos derbit vív egymással a Zalgiris és a Himki is, a Fenernek nyernie kell a múlt heti nagy zakója után, a Zvezda-Milano pedig egy igazán látványos meccs lehet.

Alapszakasz, 22. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 14-7) – Brose Bamberg (német, 8-13) (18.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Az Olympiakosz otthonában elszenvedett kiütéses vereségéből lábadozó Fenerbahcénak a Bamberg ellen kellene visszatérnie a győzelem útjára, hogy megőrizze legalább holtversenyben második helyét. A németeknek egyébként halkan megköszönhetik a törökök, hogy a múlt héten megverték a Panát, akikkel szemben így megőrizte egymeccses előnyét a címvédő. A Fener egyébként is szívesen látott vendégeket fogad ma este, hiszen Ricky Hickman és Nikosz Ziszisz is sok szépe emléket hagyott az isztambuli szurkolóban. A mai játéknap nyitómeccsén nem számítunk egy látványos, szép mérkőzésre, hiszen egyik csapat sem a 90 pont körüli meccseiről híres. A németek mindössze 75,3 pontot dobnak meccsenként, a törökök pedig 73,5-et kapnak, így erre a csapásszámra készülhetünk, még akkor is, ha erre épp a múlt héten cáfoltak rá mind a ketten, hiszen a Bamberg 95-74-re verte a Panát, a Fener pedig 95-70-re kapott ki az Olympiakosztól.

Zalgiris Kaunas (litván, 13-8) – Himki Moszkva (orosz, 12-9) (19.00)

Kiemelten fontos egymás elleni mérkőzés vár a Zalgiris Kaunasra és a Himki Moszkvára, mindkét csapatnak duplán számíthat ez a találkozó a végelszámolásnál. Egy győzelemmel ugyanis a litvánok tovább küzdhetnek akár még a negyedik helyért is, egy vereséggel viszont beéri őket a Himki, és egymás elleniben is jobbak lesznek náluk Shvedék, akik 85-77-re nyerték meg a moszkvai meccsüket. A Himki szemszögéből nézve tehát az oroszok ma akár előzhetnek is, egy vereséggel viszont nagyon beragadnának a 7-8. helyekre, innen már valószínűleg nem tudnának előrébb lépni, főleg ha nagy különbséggel kapnának ki ma. Mentálisan tehát nagyon rendben kell lennie mindkét csapatnak erre a találkozóra, amelyre Jasikevicius és Barcokasz mester minden bizonnyal alaposan fel is készítette fiait. A Zalgirio Arena fantasztikus atmoszférájára támaszkodó vendéglátók tűnnek egyébként valamivel esélyesebbnek, épp a hazai pálya előnye miatt, ahol már hét meccs óta nem tudott nyerni senki, még az olyan sztárcsapatok sem, mint a Pana vagy az Olympiakosz.

Crvena Zvezda mts (szerb, 8-13) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 7-14) (19.00)

Egy látványos és remélhetőleg szoros, minden igényt kielégítő mérkőzésre számítunk a Crvena Zvezda és a Milano összecsapásán. Egyik gárdának sincs már reális esélye a rájátszásra, így nem is kell túlgondolniuk a dolgokat, minden további győzelem ajándék lehet számukra, ami szépen mutat az idei szereplésükben. Alighanem minden semleges néző – és főként a Zvezda-szurkolók – aláírná, ha a két csapat megismételné a decemberi összecsapását, amit 91-88 arányban a szerbek nyertek meg a divat fővárosában. Ez azonban könnyen lehet, hogy akár fordítva is végződik ma, hiszen a Milano hasonló körülmények között nyert a legutóbbi két idegenbeli meccsén a Baskoniánál (82-83) és Barcelonában (81-83), mint ahogy akkor a Zvezda náluk, azaz biztosan nem esnek kétségbe, ha szoros végjátékra kerül sor.

Real Madrid (spanyol, 13-8) – Olympiakosz (görög, 14-7) (20.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A forduló záró meccse a 22. kör legnagyobb rangadója is lesz egyben, hiszen a Real Madrid az Olympiakoszt fogadja ma este. Aligha kell kiemelni, hogy a legutóbbi öt döntőből kettőt is egymás ellen vívó két sztárcsapat mekkora riválisa egymásnak, és hány emlékezetes csatát játszottak már egymással. Most ráadásul a tabellán is nagyon közel vannak egymáshoz, ami még a szokásosnál is élesebbé teszi a küzdelmüket. Az idei első meccsüket hosszabbítás után a pireusziak nyerték (92-83), aminek köszönhetően most ők állnak hajszálnyival jobban a spanyoloknál. Ezt a hajszálat tüntetheti most el a Real egy esetleges sikerrel, míg az Olympiakosz két meccsel (plusz a jobb egymás elleni eredménnyel) is meglóghat akár ellenlábasától. A két fellegvár ütközete rendre a stílusok összecsapása is egyben, hiszen a spanyolok a látványos támadójátékra, a görögök pedig a kőkemény védekezésre építenek, és ez idén sincs másként. Ha a fentiek még netán nem lennének elegendőek a derbi megtekintéséhez, akkor még kiemelhetjük a rutinos Vaszilisz Szpanulisz, és az őt példaképének tekintő Luka Doncic összecsapását, amit – hacsak a playoffban vagy a Final Fourban nem találkozik a két gárda – valószínűleg utoljára láthatunk Doncic fényesnek ígérkező NBA-karrierje okán. Ami a statisztikát illeti, a számok és a tendenciák a Real sikerét vetítik előre, hiszen a spanyolok a legutóbbi öt hazai meccsüket megnyerték, az Olympiakosz viszont sorozatban négyszer kapitulált idegenben, ezeket a meccseket ráadásul közel 20 pontos különbséggel veszítették el átlagban.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Maccabi FOX Tel-Aviv – FC Barcelona Lassa 94-82
Panathinaikosz Superfoods – Baskonia Vitoria Gasteiz 80-76
Valencia Basket – CSZKA Moszkva 103-99
Unicaja Malaga – Anadolu Efes 81-68

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus