A négy pontos első negyed is belefért az Olajnak

Ma este lejátszotta első meccsét az idei EuroChallenge kiírásban a Szolnoki Olaj KK együttese. A bolgár Rilski Sportist ellen vívott összecsapásnak talán kicsit nyugodtabban kezdtek neki a szolnokiak, mint kellett volna, mindössze 4 pontot szereztek az első negyedben. A második felvonásban aztán jobban pörögtek, de a vezetést a negyedik negyed közepéig csak pillanatokra tudták átvenni. A végjátékban, ha nem is simán, de előbb Lóránt, majd Ivosev vezetésével 73-66 arányban nyertek, győzelemmel kezdték tehát a sorozatot.

EuroChallenge, Első csoportkör, H csoport, 1. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-0) - Rilski Sportist (bolgár, 0-1) 73-66
(4-14, 27-20, 18-16, 24-16)

Szolnoki Olaj KK: Warren 20/12, Vojvoda 8/3, Oliver 3/3, Lóránt 9, Keller 6.
Csere: Rakics 2, Horváth 2, Báder -, Simon 7/3, Ivosev 16/3.

Rilski Sportist: Henry 15, Georgiev 5/3, Barnette 15, Ravenel 14/6, Valkinov 2.
Csere: Calhoun 6, Bozov 2, Taylor 7.

A teljes statisztikát itt találjátok!

Masszív esélyese volt a találkozónak a magyar együttes, ráadásul Báder Márton is játékra jelentkezett, ennek ellenére két és fél percet kellett várni az első hazai kosárra, Lóránt Péter volt eredményes - a másik oldal addigra már két kosarat jegyzett, az ezúttal kezdő Valkinov, illetve Barnette révén, így 2-4 volt az állás. A hazaiak az első 10 perc egyetlen szakaszában sem nyújtottak ennél jobb teljesítményt, sokszor rendes dobóhelyzetig sem jutottak, de amikor ez megtörtént, akkor is rendre hibáztak. A bolgárok sem sziporkáztak, rengeteg üres ziccert rontottak, ami csak rajtuk múlt, ennek ellenére szépen fokozatosan húztak el az Olajtól, hét és fél perc elteltével Barnette kosarát követően már 12 egységgel vezettek (2-14). Nagy volt a kapkodás mindkét oldalon ezután is, Simon Balázs távoli kettese zárta a szakaszt, de komoly meglepetésre így is 10 ponttal voltak lemaradva a hazaiak (4-14).

A második felvonásban aztán megrázták magukat a szolnokiak - előbb Tomislav Ivosev volt eredményes egy 2+1-es akció révén, majd Simon talált be kintről és ziccerben is, így egy 10-0-ás szakaszt vezényelt szinte egymaga az irányító, kettő pontra hozta fel a hazaiakat kevesebb mint három perc alatt (12-14). Beindultak a vendégek amerikaijai, Ravenel, Calhoun és Taylor is, így tartották 2-4 pontos fórjukat. A gátat Vojvoda Dávid törte át, aki 16-20-as állást követően előbb hármast dobott, majd két büntetőjének köszönhetően már a Szolnok vezetett - először a mérkőzésen és az első félidőben utoljára. Barnette és főleg az első 20 percben 10 pontig jutó Ravenel vezetésével ugyanis 6 pontra megint ellépett a Rilski. Ebben a szakaszban Keller Ákos tartotta az Olajt, hat pontot szerzett három támadás alatt, neki volt köszönhető, hogy nem nőtt tovább a magyarok hátránya. A félidőt Vojvoda nehéz ziccere zárta le, így 3 ponttal volt csak a bolgárok mögött a Szolnok (31-34).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fordulást követően elkezdte a mérkőzést Willie Warren is, két távoli dobásnak köszönhetően megszerezte első öt pontját, a védekezés azonban nem akart összeállni, ezt az öt pontot leszámítva pedig a támadójáték sem igazán. Az amerikai hátvéd ma este gyengébbik arcát mutatta egyértelműen, könnyen eladott labdák jellemezték játékát, a Rilski pedig ha nem is öles léptekkel, de megint elhúzott 8 ponttal a harmadik negyed közepére (36-44), kihasználva a finoman szólva is akadozó szolnoki támadásokat. A kosárcsendet Ivosev törte meg egy triplával, majd Oliver is betalált kintről, sőt, Warrennek megint volt egy öt pontot érő, két támadásos szakasza, amellyel pillanatok alatt újra szorossá tette a mérkőzést a hazai gárda (47-48). Miljan Rakics ziccere már a vezetést jelentette, de ezúttal is csak pillanatokig, Calhoun támadópattanóból visszatett ziccerével ugyanis még mindig a vendégek álltak jobban 10 perccel a lefújás előtt - igaz, már csak egyetlen ponttal (49-50).

A negyedik negyed sem kezdődött a legjobban, de a 33. perc elején Warren triplájával újra az Olajnál volt az előny, és mivel Barnette azonnali válaszára érkezett Lóránt középtávolija, majd a 34. perc végén Horváth Ákos ziccere, először mentek 1-nél nagyobb különbséggel a hazaiak (56-53). A bolgárok játszották saját játékukat, de az első félidőben többnyire hasznos Ravenel teljesen kihűlt, dobásai pontatlanná váltak, és ebben a szakaszban a többiek sem tudtak lendíteni a vendégek játékán. Ennek ellenére két büntetőnek és egy triplának köszönhetően visszavette a vezetést a Rilski (58-60), Lóránt azonban egymaga szerzett öt pontot alig másfél perc alatt, Warren pedig 92 másodperccel a vége előtt öt pontos előnyhöz juttatta a Szolnokot (65-60). A győzelmet a magyarok mai napi legjobbja, Tomislav Ivosev biztosította be - a hibátlan mezőnymutatóval 16 pontig, 8 pattanóig, 2 blokkig és egy szerzett labdáig jutó, +17-tel záró kosaras támadópattanó szerzett, majd ebből rögtön kosarat is, a túloldalon pedig óriásit blokkolt, így ha nem is könnyedén, de végül 73-66 arányban győzött az Olaj.

Fotó: Hegedűs Róbert/Kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus