Szolnok - Radnicski, 17:00 (Sport2)

Az Adria Liga hatodik fordulójának nyitómeccsét Szolnokon, a Tiszaligetben játsszák ma késő délután - a Szolnoki Olaj KK vendége a Radnicski lesz. A kragujevaci alakulat tavaly mindkét meccsét megnyerte a magyar együttes ellen, de idén nagy átalakuláson mentek keresztül - ettől függetlenül az eddigi meccsek alapján komoly játékerőt képviselnek most is. A találkozót 16:45-ös műsorkezdettel a Sport2 csatorna közvetíti, és hogy mi is várható, azt lássuk kicsit részletesebben!

Adria Liga, alapszakasz, 6. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 2-3, 12.) - Radnicski (szerb, 3-2, 6.)  (17:00, TV - Sport2)

A Radnicski a nyáron nagyon átalakult, gyakorlatilag az összes meghatározó emberük (Alekszandar Csapin, Sztevan Markovics, Matthew Amaning, Terrico White, Kyle Visser, Stefan Sinovec, Milos Boriszov, Bojan Krsztovics), helyettük mind új játékosokat kellett igazolniuk. Érkezett Marko Marinovics, Mouphtaou Yarou, Szava Lesics és Dusan Mladjan - ők négyen alkotják a gárda gerincét DJ Seeley-vel és Nikola Kaliniccsal együtt.

Várható rotáció:
Marinovics - Seeley - Kalinics - Lesics - Yarou
Dimics - Mladjan - Jovics - Jevtovics

Nem meglepő, hogy nagyon hullámzó eddigi teljesítményük, tekintve hogy a teljes állományuk átalakult. Az Adria Ligában az első két meccsüket megnyerték, majd két komoly zakóba szaladtak bele. Az elmúlt egy hétben aztán összeszedték magukat. Előbb a Union Olimpiját verték magabiztosan az AL-ben (81-66), majd hét közben ugyanígy tettek a EuroCup H csoportjában a Szpartak Szentpétervár ellenében (97-80). A nemzetközi kupában egyébként három forduló után 2-1-gyel állnak, vezetik azt a hatost.

Tavaly ugyan mindkét meccset megnyerték az Olaj ellen, de ez a gárda maximum csak nevében ugyanaz, mint az egy évvel ezelőtti. Tavaly nagyon sokat, túl sokat is költöttek játékosokra, és idén nem estek ugyanebbe a hibába - valószínűleg jócskán megcsappant a büdzséjük is, amiatt szerkezetük is teljesen más, mint volt egy éve. Jóval szűkebb rotációval dolgozhatnak, hiszen tavaly 10, nagyjából ugyanolyan képességű embert forgathattak, idén pedig a kezdőötös mögött kettő, maximum 3 tényleges cserével játsszák meccseiket, és a kezdők vannak a parketten a mérkőzés döntő hányadában.

Kulcsjátékosaik közül ki kell emelni az eddigi meccseken a palánk alatt uralkodó benini magasembert, Mouphtaou Yarou-t, aki messze a liga legjobb lepattanózója 11.2-es átlagával, emellett nem vállalja túl magát támadásban, de jó százalékkal dolgozik - 13.0 pontot átlagol 62.5%-os mezőnypontossággal -, és a blokklistán is ott van a hetedik helyen (1.0). Óriási feladat lesz kordában tartása. Nem kisebb munka lesz ugyanez Szava Lesics esetében sem, aki kicsit hasonlít a Szolnokon idén már látott Boris Baracra - a palánk alatt, de a triplavonalon túlról is nagyon veszélyes játékos, ráadásul éppen kezd formába lendülni, az utolsó két meccsen 49 pontot dobott és 5/9 volt hármasból.

A külső sorban Marko Marinovicsra kell először felhívni a figyelmet, aki az AL legmagasabb gólpasszátlagával bír, meccsenként 7.6 asszisztot tud felmutatni. A két magasemberrel, nagyon jól játssza az elzárás-leválást, legfőképpen erre kell majd felkészülni. Leginkább az ő teljesítménye esett vissza pár körrel ezelőtt, a csúnya vereségek idején, viszont ő is kezd visszatalálni a helyes útra. Ő nagy trió harmadik tagja, ennek a három embernek az összjátékát kell leginkább zavarnia, limitálnia, megakadályoznia a magyaroknak.

A két másik kezdő, az amerikai újonc, DJ Seeley és Nikola Kalinics csak kiegészítők Marinovicsék mellett. Nagyon hektikus a teljesítményük, de semmiképp sem szabad őket teljesen figyelmen kívül hagyni, ugyanis nullázások mellett mindketten produkáltak már idén 15-20 pontos meccseket is - bár Seeley inkább a EuroCupban vitézkedik, az Adria Ligában eddig összesen egy jó meccse volt, és Kalinics is inkább a nemzetközi porondon eredményesebb.

A padról két ember szerepe nagyon fontos: Stefan Jovics inkább a társak kiszolgálásával van elfoglalva legtöbbször, Dusan Mladjan viszont a nagy hármas mellett a legpotensebb pontszerző a Radnicskinél - ha a padról beszálló embereket nézzük, messze ő a legveszélyesebb. Milos Dimics, Nikola Jevtovics és Stefan Balmazovics még az aktív rotáció részesei, közülük Dimicsre kell figyelni leginkább, de igazából mindannyian kiegészítők.

Sokat nem cserél a Radnicski, a kezdő ötös és Mladjan szokott nagyon sokat játszani. Mivel nincs centercseréjük, ezért ha valamelyik kezdő magasuk ül, akkor erősen small-ball jellegű a felállásuk, többször is vannak ilyenkor a pályán négy alacsony emberrel.

Az Olajnál Báder Márton továbbra sem bevethető, ami Yarou miatt komoly probléma. Keller Ákosnak higgadtabban kell pályára lépnie ma este, mint tette azt a Zvezda ellen, mivel fizikai adottságai miatt messze ő a legjobb párosítás a Villanován végző afrikai pattanókirály ellen, a többieknek komoly problémáik lehetnek akkor, ha Yarou-t kell fogniuk huzamosabb ideig. Nem lesz könnyű dolga az Oliver - Lóránt kettősnek sem, minden bizonnyal az ő feladatuk lesz a meccs nagy részében a bombaformában kosarazó Lesics megállítása, akit a pálya minden egyes szegletébe szorosan kell követni. Ezt a feladatot egy félidőn át kitűnően oldották meg a Siroki és Barac ellen, hasonló védőmunka fog kelleni most is.

Kulcspárharc lehet a Warren-Marinovics ütközet is. Warren inkább a betöréseiből él, és abból tud akár osztogatni, akár saját maga befejezni a lehetőségeket, az pedig kétséges, hogy Marinovics tudja-e lábon tartani őt - a válasz valószínűleg nem, ez még nem igazán sikerült senkinek sem idén -, viszont a szerb klasszikus egyes, a kettő-kettők védésére pedig nagyobb energiákat kell mozgósítania Warrennek, mert ezt elit szinten játssza a Radnicski, az éppen aktuális magas védő pedig egészen biztosan nem fogja tudni egyedül megoldani ezt. Warrennek egyébként is többet kellene talán vállalnia, képességeihez képest támadásban is sokszor eltűnik, passzív.

Ahol a legverhetőbbnek tűnnek a szerbek, azok a wing posztok, a kettes és a hármas. Itt a legbővebb az állományuk (Jovics és Mladjan is itt bevethetőek Seeley és Kalinics cseréjeként), de minőségben összességében meg sem közelítik a Marinovics, Lesics és Yarou által képviselt szintet, úgyhogy Vojvoda Dávidnak itt az újabb lehetőség, hogy meccsnyerő ember legyen. Hogy nem lesz egyszerű a mai győzelem begyűjtése, azt az is mutatja, hogy a bet365-ön a Radnicski idegenben is 2.5 pontos favorit.

A találkozót a Sport2 csatorna élőben közvetíti 16:45-ös műsorkezdettel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus