Túl a tűzkeresztségen

A Jászberény jól helytállt a saját közegében rendszerint kiválóan játszó Tofas Bursa ellen. Több alkalommal is elhúztak a törökök a JKSE-től, ám mindig vissza is kapaszkodott a magyar bajnokság tavalyi 5. helyezettje, így egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet idegenben sem. A vége azonban ismét a hazaiaké volt, ezért a még szorosabb eredmény nem jött össze, de vállalható vereséget szenvedett a magyar alakulat.

Eurochallenge, F csoport, 1. kör
2013. november 5. Bursa

Tofas SC Bursa - Fortress Jászberény 86-72 (23-17, 25-14, 18-18, 20-23)

Tofas: Stipcevic, Büker 7/3, Cetin 13/9, Balazic 13/9, Elonu 11.

Cs: Denmon 27/6, Dokuyan 2, Geyik 9/3, Tekin, Senli 4. Vezetőedző: Ahmet Caki.

JKSE: Raivio 11, Soós 2, Markovics 15, Dramicsanyin 18/6, Lázár 6.

Cs: Szögi, Horti 8, Dukics 12/6, Vezetőedző: Földi Sándor.

Kipontozódott:

STATISZTIKA (Katt rá!)

A Jászberény kiválóan helytállt a saját közegében rendszerint jól játszó Tofas Bursa ellen. Több alkalommal is elhúztak a törökök a JKSE-től, ám mindig vissza is kapaszkodott a magyar bajnokság tavalyi 5. helyezettje, így egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet idegenben sem. Ahogyan sejthető volt, a három légiós, Dramicsanyin, Raivio (bár az ő +/- mutatója nagyon gyenge volt) és az újra keretbe kerülő Markovics volt a leghatékonyabb támadásban, ám a hazaiaknál az amerikai Denmonnal nem tudtak mit kezdeni, ő fontos pillanatokban szerzett kosarakat, akárcsak Elonu vagy Cetin és Balazic. Összességében jó debütálásnak mondható a JKSE törökországi fellépése itt az Eurochallenge-ben, ám a papírforma szerint vereséget szenvedett.

Raivio révén vezetést szerzett a JKSE (0-3), ám észbe kaptak a hazaiak, és fordítottak, valamint a meccs irányítását is magukhoz ragadták (12-7). A Soós és Markovics vezette magyar EC-újonc azonban nem hagyta magát, és 15-12-nél ismét a törökök nyakán volt. Itt jegyezzük meg, hogy Markovicsban, s vélhetően az ő nagyobb fizikai erejében bízott Földi Sándor tréner, így őt nevezte Dramicsanyin és Raivio mellett külföldiként a mérkőzésre, míg a rutinos irányító, Savic kimaradt a keretből. Ugyanakkor nem valamelyik csere-karmesterét bízta meg a játék szervezésével "Sutyi bá", hanem Raivióból "csinált" irányítót eleinte.

Az új felállás annyira nem ízlett az amerikainak, hiszen csak ebben a negyedben két labdát adott el, miközben oaát Cetin megrázta magát, s az első szünetig már 8 pontig jutott.

A második negyed Dukics hármasával indult (23-20), de Balazic rögtön szintén távolról talált be, majd rövidesen beindult a törökök amerikaija, Denmon, aki sorozatban zsákolt kétszer, majd dobott be két büntetőt, ami tízpontos Tofas-vezetést eredményezett (32-22). Lázár negyedik, majd Markovics hetedik pontjaival tartotta magát a JKSE, de a hazaiak nem adták alább, ezért a különbség nem csökkent tartósan. A negyed végére az addigi legnagyobb fórját is elérte a Tofas Bursa, amikor Denmon - ki más - már a 48. hazai pontot szorgoskodta össze, ám a jászberényiek még csak 31-nél jártak.

Innentől kezdve pozitv mérleget zárt a JKSE ezen a mérkőzésen, hiszen a harmadik negyedet ikszre hozta (akár simán meg is nyerhette volna), a negyediket viszont valóban hozta. Eleinte pedig nem úgy nézett ki, hogy közelebb kerül a magyar együttes a törökökhöz, hiszen Denmon akkor dobott kosarat, amikor akart. 18. pontjával már 19-re hízott a hazai fór, ám a vendégek nem adták fel ekkor sem.

Dramicsanyin, majd Markovics, végül Raivio talált be (a három légiós), s máris sokkal elviselhetőbb volt a meccs állása (52-40). Sőt, Dukics másodk hármasával később 11 is volt közte, ám ennél jobban nem sikerült csökkenteni a távolságot a két gárda között. Ugyanakkor ami jó volt, Horti Bálint is elkezdte a pontgyűjtést (később 8-ig jutott). Vele kapcsolatban jegyezzük meg, hogy 18 perc alatt 8 pontot dobott és 8 lepattanót szedett, ami kimondottan szép produkció.

Sajnos ezt a negyedet végül mégsem nyerte meg a JKSE, mivel az utolsó momentumok a Tofasé voltak, de aztán sikerült az, ami addig nem: játékrészt hozott a Jászberény. Horti folytatta hatékony támadójátékát, s lassan közeledett a Jászberény a törökökhöz (71-61). Elonu és Büker azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, ám ekkor meg Dukics következett, s hosszú idő után ismét tízen belül találta magát a magyar együttes (75-66).

Ám ekkor már két perc sem volt hátra, ráadásul ismét nekidurálta magát a helyi "szupermen", Marcus Denmon, aki dobott gyorsan 7 pontot, amivel gyakorlatilag elejét vette a felcsillanó jászberényi reményeknek.

A Tofas hozta a számára kötelező győzelmet, a JKSE pedig elkönyvelhette első nemzetközi kupás mérkőzését fennállása során. Debütálásnak egyáltalán nem volt rossz, s csak reméljük, hogy Magyarországon még ennél is többre lesznek képesek a berényiek. Akkor pedig akár begyűjthetnek valami nagy skalpot is a későbbiek folyamán.

A következő Eurochallenge-körben a Jászberény a szlovén KRKA-t fogadja, méghozzá november 12-én, pontosan egy hét múlva (19:00).

Fotó (2): Gémesi Balázs

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus