EuroBasket 2021: két kör után mindössze hét csapat maradt veretlen

Már nem makulátlanok a spanyolok, litvánok, oroszok, csehek, szerbek, franciák és németek, nehéz helyzetben a lettek és a törökök. 

Európa-bajnoki selejtezők, 1. selejtezőablak

A csoportok állása és az összes eredmény ide kattintva tekinthető meg

A-csoport: Izrael, Lengyelország, Spanyolország, Románia

Kisebb meglepetésre Izrael veretlenül vezeti a csoportot, miután először otthonukban lepték meg a lengyeleket, ráadásul Deni Avdija nélkül - a szupertehetséges kiscsatár a Románia elleni meccsen már csatlakozhatott társaihoz, az izraeliek pedig alaposan ki is tömték esélytelenebb ellenfelüket. A spanyolok elsőre ha nem is könnyedén, de gond nélkül nyertek Romániában, utána viszont beleszaladtak a késbe a kettőzött erővel javítani próbáló lengyelek ellen, ráadásul Zaragozában - a honosított AJ Slaughter 26 ponttal vezérnek bizonyult, ő volt a mérleg nyelve, így a két válogatott 1-1-gyel áll. 

B-csoport: Olaszország, Észtország, Oroszország, Észak-Macedónia

Az egyik házigazda, így biztosan Eb-résztvevő olasz válogatott nem foglalkozott azzal, hogy a selejtező gyakorlatilag felkészülési sorozat a számukra, a tartalékos(abb) orosz válogatott ellen a Virtus Bologna kiscsatára, Giampaolo Ricci, illetve Michele Vitali, no meg a dupla-duplázó Marco Spissu vezetésével gond nélkül nyertek, majd idegenben húztak be egy szoros, utolsó negyedben megfordított meccset az észtek ellen, szintén Ricci és Vitali játékára támaszkodva. Az észtek így is jó szájízzel zárhatják a kört, mert minden bizonnyal kulcsmeccset nyertek Skopjéban Kristian Kullamae 31 pontos megőrülésére építve, nagy lépést téve ezzel az Eb-szereplés felé. Az észak-macedónok egyértelműen az első selejtezőablak egyik nagy vesztesének tekinthetőek, mivel második meccsüket is bukták a rutinos Vitalij Fridzon és Dimitrij Kulagin vezette oroszok ellen, így rögtön nagyon nehéz helyzetbe kerültek. 

C-csoport: Belgium, Litvánia, Csehország, Dánia

Belgium rögtön egy óriási meglepetéssel nyitott, mivel 21 ponttal verték a litván válogatottat, akik tartalékosak voltak ugyan, de így is olyan spílerekkel álltak fel, mint Kalnietis, Maciulis, Motiejunas, Kuzminskas és Bendzius. A bravúr után a kötelező is összejött Jonathan Tabuéknak, simán nyertek Dániában, így 2-0-val állnak a C-csoport élén. A győzelem értékét növeli, hogy a dánok előzőleg majdnem megtréfálták a cseheket Pardubicében - a több ismert játékosukat nélkülöző csehek aztán a litvánokkal már nem is bírtak, a 26 pontos Bendzius vezetésével 97 pontot, közte 12 hármast szórtak ellenük a baltiak, így a litván-cseh páros 1-1 győzelemmel és vereséggel folytatja (a csehek rendezőként mindenképp kijutnak majd a tornára). 

D-csoport: Horvátország, Hollandia, Svédország, Törökország

A sikertelen világbajnoki selejtezők után az Eb-selejtezőket már sokkal jobban nyitotta a horvát válogatott, a svédeket és a hollandokat is jó csapatjátékkal verték, mindkét meccsen 60 pont alatt tartották aktuális ellenfelüket, így nyugodtan várhatják a novemberi kört. Előzetesen a csoport másik nagyágyújának tartott Törökország a másik végletet képviselte, előbb Ankarában kaptak ki a 27 pontos Charlon Kloof vezette hollandoktól, majd a nagyon sok lábon álló svédek csapták meg őket, így két forduló után nem állnak továbbjutó helyen - a selejtező harmadik meccsét Horvátországban játsszák majd, a negyediket pedig Hollandiában, ha nem javulnak és két újabb vereség csúszik be, akkor szinte reménytelenné válik a helyzetük. 

E-csoport: Grúzia, Szerbia, Finnország, Svájc

Az olaszokhoz hasonlóan a grúzok is házigazdák, de ők sem akarnak “kegyelemből” ott lenni a tornán: még Svájc ellen dadogott kicsit a csapatjáték, de a Shermadini-Burjanadze-Sanadze-McFadden négyes megoldotta a kötelező feladatot, ezen felbuzdulva pedig idegenben legyőzték a szerbeket is - itt McFadden 33 pontot szórt, a rutinos center Shermadini pedig 23 pontot és 11 lepattanót jegyzett. A szerbek azért nincsenek nagy gondban, hiszen előtte Finnországban borzasztó simán nyertek, és a svájciak sem tűnnek leküzdhetetlen akadálynak - a finnek például a 25 pontig jutó Sasu Salin irányításával idegenben győzték le az alpesi ország formálódó, de még rutintalan válogatottját. 

F-csoport: Magyarország, Ukrajna, Szlovénia, Ausztria

Az F-csoportban a magyar válogatott két egylabdás meccset behúzva nagyon-nagyon közel került a továbbjutáshoz, de valószínűleg megjött az étvágya is fiainknak, hiszen a papírforma alapján a csoportgyőzelemre és ezzel az esetlegesen magasabb kiemelésre is jó esélyeink nyíltak. Az Eb-címvédő szlovének jelenleg a csoport harmadik legerősebb csapatának tűnnek, az ukránok ugyanis idegenben verték magabiztosan az osztrákokat, a szlovének viszont hiába játszottak jól a “sógorok” ellen, a meccs egy pontján kártyavárként omlott össze a játékuk, és Schreinerék kis híján megtréfálták őket Koperben. Ami a magyar válogatott sorsolását illeti, a következő ablakban először Ausztriába látogatunk, majd Szlovéniába. 

G-csoport: Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Montenegró

Az első két kör után ez a csoport az igazi halálcsoport, hiszen klasszikus körbeverés után mindenki 1-1 győzelemmel és vereséggel áll - ráadásul a csoportot “sűríti”, hogy a németek házigazdaként biztosan továbbmennek még akkor is, ha csak 4. helyen végeznek. Nagy következtetéseket nem lehet levonni az eredményekből, hiszen a briteket legyőző Montenegrót szétdobták a franciák, akik viszont azoktól a németektől kaptak ki simán, akiket Newcastle-ben vert meg Nagy-Britannia...

H-csoport: Görögország, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Lettország

A görögök az utolsó csapat, amely veretlenül zárta az első köröket, bár a bolgárokat és a bosnyákokat is szűken verték, nem nagyon dőlhetnek még hátra. Annál is inkább, mert legközelebb a csoport másik nagyágyújának számító, de erősen tartalékos letteket fogadják, akik jelen pillanatban 0-2-vel állnak. A lettek először hétpontos előnyből, az utolsó negyedben mindössze nyolc pontot szerezve kaptak ki a bosnyákoktól saját közönségük előtt, majd egy bődületes, dupla hosszabbításos pontcsatába (110-104) keveredtek Bulgáriával, amiben szintén alulmaradtak - a letteknek innentől kezdve kötelező a görög meccs, meglátjuk, kikkel tudnak majd kiállni november végén, amikor folytatódnak a selejtezők. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus