Vb-selejtezők: A Mykhailiuk vezette ukránok legyőzték a spanyolokat

A Lakers új üdvöskéje 22 pontot szórt a hispánoknak - a litvánok idegenben verték az NBA-sztárokkal felálló Horvátországot - az olaszok tükörsimán intézték el a lengyeleket.

Tegnap este lejátszották az I és a J csoportban is az európai régióban a világbajnoki selejtezők második csoportkörének első fordulóját.

Az I csoportban Ukrajna Spanyolországot fogadta. A találkozón egyetlen egyszer vezettek az NBA-seket nélkülöző vendégek, 0-2-nél, ám ezt követően jórészt az ukránok akarata érvényesült. A Los Angeles Lakers által idén nyáron ledraftolt és le is igazolt Sviatoslav Mykhailiuk (22 pont, 5/9 tripla, 3-3 pattanót, gólpassz, eladott labda, 5 szerzett labda), Denys Lukashov (11 pont, 4 pattanó, 5 gólpassz) és Viacheslav Kravtsov (13 pont, 4 pattanó, 3-3 gólpassz és eladott labda) vezette hazaiak a második negyed elején 11 ponttal is meglógtak, Spanyolország azonban a játékrész vége felé egyenlített, és két pont volt mindössze a távolság a nagyszünetben (36-34). A hispánok úgy is vezettek a harmadik negyed második felében, hogy senki nem érte el tőlük a 10 VAL-t. Az ukránok azonban megnyomták a játékrész végét, a záró 10 percben pedig előbb 5 pont környékén tartották a különbséget, aztán még növelni is tudták a végére (76-65). A győztesnél Alex Len 8 pontot és 5 pattanót szerzett, de 0/6-os büntetőzéssel.

A Lettország - Szlovénia összecsapáson mindkét oldalról hiányoztak a legnagyobb nevek. A második negyedben a lettek 9 pontos vezetésre tettek szert, a rendkívül hullámzó harmadik felvonásban már a vendégek is vezettek, 30 perc játék után azonban döntetlen volt az állás (60-60). A záró játékrészt 7-0-val kezdték a Janis Strelnieks (18 pont, 10 gólpassz) és Janis Timma (18 pont, 12 pattanó) vezette vendéglátók, akik 69-68 után is futottak egy 9-1-es sorozatot, és ebben a két szakaszban eldöntötték az összecsapást (85-74). A szlovének legjobbja Luka Rupnik (19 pont, 3 pattanó, 4 gólpassz), az ex-soproni Sasa Zagorac 5 és fél perc alatt 3 pattanóóig jutott.

Törökország Montenegróval ütközött meg tegnap. A Bojan Dubljevic (22 pont, 9 pattanó) vezette montenegróiak az ötödik percben még 10-8-ra vezettek, de a vendéglátó futott egy 10-0-s sorozatot, amely a teljes mérkőzést meghatározta. A második negyedben sokszor a 15 pontot ostromolta a távolság, de a hazaiak nem tudták eldönteni a mérkőzést. A félidőben 8 pont volt a differencia, a fordulás után pedig többször is 4 pontra csökkent a különbség, ennyi volt 30 perc játék után is. A Cedi Osman (18 pont, 6 pattanó), Ersan Ilyasova (17 pont, 8 pattanó), Semih Erden (16 pont) és Furkan Korkmaz (13 pont, 5 pattanó) vezette törökök a negyedik negyed elején rátettek egy lapáttal, eldöntötték az összecsapás sorsát (79-69).

Az I csoportban a spanyoloknak ez volt az első veresége, 6-1-gyel az első helyen állnak, mögöttük 5-2-vel Törökország és Lettország található. A negyedik helyen az ukránok jó lehetőséget nyitottak maguknak a tegnapi győzelemmel, 4-3-as mérlegük még bizakodásra ad okot, Montenegró (3-4) és főleg Szlovénia (2-5) viszont nagyon nehéz helyzetben van öt fordulóval a vége előtt - utóbbinak lényegében csak matematikai esélye van, hiszen 3 győzelem a lemaradása a még vb-részvételt jelentő harmadik helytől.


A J csoportban arról olvashattatok már tegnap, hogy a mieink 74-59-re győztek Hollandiában - részletek ezen a linken.

Olaszország Lengyelországot fogadta. A nagyon szoros első félidőt követően, 54-54 után a hazaiak egy 7-0-s futással megléptek a lengyelektől, és innentől kezdve egyetlen egyszer sem volt igazán szoros, maximum egy labdabirtoklásnyi a távolság a két fél között. A triplákat ipari mennyiségben "hányó" Amedeo Della Valle (28 pont, 8/11 hármas), Luigi Datome (14 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz), Jeff Brooks (16 pont, 3 pattanó) és Pietro Aradori (16 pont) vezettek taljánok a végén még egy lapáttal rátettek, és tükörsima, 19 pontos győzelmet arattak (101-82) - a túloldalon csak AJ Slaughter (28 pont, 6/8 tripla) volt igazán kiemelkedő.

A nap egyik legjobb mérkőzése az NBA-sek nélkül felálló Litvánia vendégjátéka volt az NBA-sztárokkal teletűzdelt Horvátország otthonában. Az északiak a második negyedben megléptek dél-nyugati szomszédainktól, és még a negyedik negyed elején is 11 pontos előnyük volt. 57-68 után egy 13-3-mal visszajöttek a meccsbe Dario Saricék (19 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz), de a végjátékban a végig a litvánok kezében volt a meccs, hiába dobott Krunoslav Simon (16 pont, 5 pattanó) a legvégén egy triplát, amivel végül csak egy pont lett a differencia (83-84). A vesztesnél Bojan Bogdanovic (22 pont, 3 pattanó) és Ivica Zubac (11 pont, 4 pattanó) is jó volt, Ante Zizic (6 pont, 4 pattanó) kevésbé volt észrevehető. A győztesnél Mantas Kalnietis (15 pont, 5 gólpassz), Adas Juskevicius (14 pont, 3 pattanó) és Eimantas Bendzius (16 pont) vitték a prímet Valanciunasék távollétében.

A csoportban Litvánia 7-0-lal az első, gyakorlatilag csak formalitás, hogy hivatalosan is kijusson a vb-re, Olaszország 5-2-vel a második, a négy darab 3-3-as csapatból azonban csak a mieink tudtak nyerni, úgyhogy Magyarország 4-3-mal a harmadik és jelenleg vb-t érő helyen áll - mögöttünk Hollandia, Horvátország és Lengyelország 3-4-gyel.

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus