Adria Liga 19. forduló: Lassan elfogynak a jelzők a Cibonára

Az ABA Liga tizenkilencedik fordulójában a Cibona feltette a pontot az i-re, a Partizan is fejet hajtott a szívós horvátoknak, akik menetelnek a Final Four felé. A forduló másik rangadóján a Zvezda könnyedén verte a Buducsnosztot, továbbra is magabiztosan áll az élen. Jó köre volt a Szolnoknak is, a Siroki és a Zadar is vereséget szenvedett az alsóházban. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Radnicski (szerb, 7-12) – Szolnoki Olaj (6-13) 82-91
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Cibona (horvát, 13-6) – Partizan (szerb, 13-6) 80-76
Megkoronázta a Cibona az elmúlt hetek teljesítményét, a megfogyatkozott, papíron alaposan meggyengült horvátok fantasztikus csapategységüknek köszönhetően a Partizant is megverték. Ez a mérkőzés ráadásul duplán számított mindkét csapatnak, hiszen egy esetleges belgrádi sikerrel kétmeccsesre nőtt volna a távolság a felek között, így viszont beérte a harmadik helyen a Cibona a szerbeket, amivel jó helyzetből várhatják a hátralévő fordulókat. Már az elején nagyon jól kezdett a hazai gárda, 13-4-es előnyt szerezett. Nem sokkal később már a Partizan vezetett, ám egy újabb remek szériával, 12-0-lal ismét kontrollja alá vonta a meccset a Cibona, a zágrábiak 25-11-re nyerték a második negyedet. Ezen az estén ez az előny elég volt számukra, visszaverték a szerbek minden felzárkózási kísérletét, 67-68 után sem pánikoltak, gyorsan visszavették az előnyt és lezárták a mérkőzést. Dario Saric (22/3 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz) mellett most Marin Rozic (21/9 pont, 5 lepattanó, 10/8 mezőnyből) és Jerel Blassingame (15/9 pont, 6 gólpassz) voltak a nyerőemberek. A túloldalon Bogdan Bogdanovics (32/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) extrája tartotta meccsben a szerbeket.

Crvena Zvezda (szerb, 16-3) – Buducsnoszt (montenegrói, 12-7) 74-64
Ahogy arra valahol számítani is lehetett, csak a nevében volt rangadó a Zvezda-Buducsnoszt összecsapás, a belgrádiak újabb mérkőzést hoztak könnyedén saját pályájukon. Az első mintegy másfél negyed volt csupán úgy ahogy szoros, a 13. percben már tíz pont fölé nőtt a különbség (32-21). A nagyszünet után még egy lapáttal rátettek addig is folyamatosan erősödő tempójukra a szerbek, 23-9-re nyerték a harmadik játékrészt, 67-42-nél pedig kialakult a meccsen a legnagyobb különbség. A tét nélküli fennmaradó játékidőben a Buducsnoszt még tudott kozmetikázni az eredményen, visszajöttek 10 pontra, így nem lett olyan csúnya a vége. Rasko Katics (16 pont, 6 lepattanó) 20 perc alatt is csapata egyik legjobbja tudott lenni, mellette DeMarcus Nelson (14 pont, 5 gólpassz) emelkedett még ki.

Siroki (bosnyák, 5-14) – Cedevita (horvát, 14-5) 68-73
Nagyon meg kellett küzdenie a győzelemért a Cedevitának Boszniában, végül azonban két ponttal a zsebükben távoztak a horvátok. A Siroki összeszedetten kosárlabdázott, a vendégeknél nem nagyon volt senki, aki hátára vegye csapatát, ezt pedig remekül használta ki a sereghajtó. Egészen 35 percig, a Cedevita ellen azonban az a maradék 5 perc koncentrált játék is kellett volna a sikerhez. A Siroki végig tapadt ellenfelére, 1-2-3 ponton ingadozott szinte végig a különbség. A 33. percben aztán a kiválóan játszó Drago Pasalic (20/12 pont) és Ivan Opacsak (15/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) három triplának köszönhetően meglógtak a bosnyákok, 68-58-nál kialakult a meccsen a legnagyobb különbség. A vendégekre azonban jótékonyan hatott a felismerés, hogy ezt a meccset akár el is veszíthetik. Olyannyira összekapták magukat, hogy 15 megválaszolatlan ponttal zárták le a mérkőzést, ezzel sokkolva a hazai szurkolókat és játékosokat, akik hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból. A horvátok mind a 10 pályára lépő játékosa szerzett pontot, kiemelkedő teljesítmény nem volt ugyan köztük (Juszuf Nurkics (14 pont, 7 lepattanó) volt a legeredményesebb közülük), de ez is elég volt ezúttal számukra.

Union Olimpija (szlovén, 7-12) – Igokea (bosnyák, 11-8) 62-66
Nagy fordítást mutatott be az Igokea Ljubljanában, ezzel a bosnyákok létfontosságú győzelmet arattak a Final Fourba jutás esélyének megtartása szempontjából. Pedig félidőben nem sokan fogadtak volna rá, hogy Vlada Jovanovics edző visszatérése után a második meccset is behúzza a tavalyi alapszakaszgyőztes. Már 40-24-re vezetett a remekül játszó Olimpija, a játék minden elemében jobbak voltak ekkor ellenfelüknél. A szünetben aztán rendezték a sorokat az Igokea játékosai is, fordulás után már partiban voltak a szlovénokkal. A különbség ekkor még nem csökkent, inkább csak stagnált az eredmény, a fordulatra a záró játékrészben került sor. A sok faultot kiharcoló, valamint Nemanja Gordics (29/3 pont) kosaraira építő vendégek egy perccel a vége előtt, 62 pontnál kiegyenlítettek, összességében a meccs utolsó 7 pontját szerezték és nagy győzelmet arattak. 

MZT Szkopje (macedón, 9-10) – Mega Vizura (szerb, 7-12) 80-72
Kihasználta a múlt heti, Partizan elleni győzelem adta lendületet a Szkopje, a Mega Vizura elleni sikerrel igazán értékessé téve azt a hatalmas bravúrt. Közelítenek az 50%-os mérleg felé a macedónok, ezzel ők követik első helyen az élmezőnyt és a magasabban jegyzett csapatokat. Ezt a mérkőzést végig a kezükben tartották a házigazdák, egyetlen másodperc erejéig sem vezettek a szerbek. A különbség egyszer sem nőtt 10 pont fölé, mégis dominálni tudta az összecsapást a Szkopje. Ez elsősorban a szendrőiek elképesztően sok, 21 eladott labdájának köszönhető, amiből 15-öt a hazaiak szereztek meg, ezzel esélyt kapva könnyű kosarak elérésére. Az ex-szolnoki Szead Sehovics (20/6 pont, 5 gólpassz) nagyon kitett magért, mellette Nikola Otasevics (10/6 pont, 7 labdaszerzés, 3 gólpassz) emelhető még ki, aki csapata labdalopásainak csaknem feléért volt felelős. A Mega Vizurában Ratko Varda (23/6 pont) termelt a legjobban.

Zadar (horvát, 5-14) – Krka (szlovén, 8-11) 55-57
Egy nagyon gyenge, alacsony színvonalú mérkőzésen csikarta ki a Krka a győzelmet a Zadar vendégeként. Nem jött be az edzőváltás a horvátoknak – legalábbis rövidtávon – a klub korábbi kiváló játékosa, Ivan Sunara vereséggel debütált a kispadon. A mérkőzés ha színvonalas nem is, legalább izgalmas volt, végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A félidő után 38-31-re léptek el a vendéglátók, de nem sokáig örülhettek ennek, három perccel később már egyenlő volt az állás. Innentől kezdve aztán jobbára már csak a Krka vezetett, a szlovénoknak minden hazai kosárra volt válaszuk. Így volt ez a hajrában is, 53-53 után sem tudta átvenni a vezetést a Zadar, így ha szűken is, de a novo mestoiak nyertek. A Szolnoknak ezzel az eredménnyel, illetve a Siroki vereségével nagy köre volt, lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak az utolsó hely elkerülésében. A mérkőzés egyetlen kiemelkedő teljesítményét Josip Sobin (15 pont, 13 lepattanó, 3 gólpassz, 8/7 mezőnyből) hozta a Zadarból.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus