Hanga nélkül súlyos vereség a Barcelonától

A torna első mérkőzése nem tartogatott túl sok izgalmat, a Real Madrid kiütésszerű vereséget mért a bilbaói együttesre (100-61). A második elődöntő előtt azonban nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni, főleg hogy Sergio Scariolo legényei rendelkeztek a hazai pálya előnyével illetve kellemes szájízzel is léphettek pályára, ugyanis az utóbbi napokban két kisebb felkészülési kupával is gazdagodott a baszk gárda gyűjteménye. 

De a katalán csapat is sikeresen zárta a felkészülést, ám Xavi Pascual óvatosságból még nem küldte pályára két szupersztárját, a nyáron műtéten áteső csapatkapitányt, Juan Carlos Navarrot és Erazem Lorbeket. Mint ismeretes, a Laboral Kutxa-nál is akadtak hiányzók, Hanga Ádám mellett az argentin Leo Mainoldi sem tudott parkettre lépni. Nézzük ezen információk tudatában, hogyan alakult a derbi!

Jobban kezdett a Scariolo-legénység, különösen Nocioni okozott kellemetlen perceket a barcelonai védők számára (14-9). De a katalánok brazil irányítója, Marcelinho Huertas remekül mozgatta társait, a palánk alatt óriási fölényben játszó vendégek Tomic és Nachbar egységeivel át is vették a vezetést (18-20). Az első negyed nem a védekezés jegyében telt, kosárgazdag 10 perc után minimális előnnyel rendelkeztek Nachbarék (25-27).

A második negyedben robbantott a Barca, Pullen triplájával (25-32) előbb 7 pontos előnybe került, jött is Scariolo mester időkérése. Majd Papanikolau is betalált a hárompontos vonalon túlról, először jegyzett kétszámjegyű fórt a tavalyi bajnokság ezüstérmes alakulata (25-35). Nem tehetett mást a baszkok vezetőedzője sem, vissza kellett küldenie Nocionit. A következő percekben nem nagyon találtak be a felek, faultokkal tarkították az összecsapás ezen szegmensét. Állandósulni látszott a 10 pontos differencia, ám a baszkok óriási hibát vétve, ajándék büntetőkhöz juttatták Nachbart. A félidőt egy látványos Huertas-Dorsey alley-oop zárta, 16 pontos Barca előnyt mutatott az eredményjelző tábla (38-54).

A második félidőre is a vendég gárda jött ki harciasabban, 21 ponttal meg is léptek (42-63). A mérkőzés e szakaszán a Nachbar-Tomic-Oleson trió megállíthatatlannak tűnt, míg a mások oldalon csak szenvedett a San Emeterio-Nocioni fémjelezte Laboral Kutxa. Továbbra is tartotta 20 pont körüli fórját a Barca, Pascual mester még legfiatalabb tehetségét is parkettre küldte, amelyet Hezonja azonmód meg is köszönt egy csodás alley-ooppal. A harmadik negyed végére teljesen összeomlott a hazai gárda, 25 pontos hátrányban kezdhették meg a rendes játékidő utolsó negyedét (51-76).

Tibor Pleiss próbálta tartani a lelket csapatában, az ifjú a derbi végére el is érte a dupla-duplát. Mindezt hiába, a Barca még azt is elbírta h Lampe csak a 33. (!) percben szerezte meg első pontjait. A legnagyobb kérdés már csak az maradt a végére, képesek-e Huertasék is elérni a 100 pontot, mint legfőbb riválisaik, akikkel ismét farkasszemet néznek a döntőben. Nachbar remeklésével a Barcelona teljesen megérdemelten diadalmaskodott, minden téren jobb teljesítményt nyújtottak, mint Nocioniék, akik csak az első negyedben tudták megnehezíteni a tavalyi Király Kupa győztes alakulat dolgát.

 

Laboral Kutxa – FC Barcelona Regal 73 - 98 (25-27, 13-27, 13-22, 22-22)

Laboral Kutxa legjobb dobói: Nocioni 13, Hamilton 12, San Emeterio 11

FC Barcelona Regal legjobb dobói: Nachbar 22, Tomic 16, Abrines 11

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus